Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

 
SAS hotellet er fredet. Det meddelte Slots- og Kulturstyrelsen 14. august. SAS hotellet (SAS Royal Hotel) er tegnet af Arne Jacobsen og er en af byens ikoniske højhuse.
Du kan læse om SAS hotellet i bogen "Værelse 606 : SAS-huset og Arne Jacobsens øvrige værker" af Michael Sheridan.
 
I nyhedsbrevet kan du bl.a. møde Københavnerhistoriker Kåre Lauring, læse om forfatter Victoria Benedictsson og sundhedsapostel J. P. Müller.
Der er også en konkurrence, hvor du kan vinde bogen "Damen i midten".
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
Magasin du Nord, arkitekttegning.
 

Stormagasin efter fransk inspiration

Magasin du Nord Museum: Den store majestætiske bygning på Kongens Nytorv 13 huser Danmarks største stormagasin. Det var Magasins to grundlæggere, der stod bag byggeriet af huset, der i 1893 åbnede for et begejstret og forventningsfuldt publikum.
 
Matriklen på Kongens Nytorv, hvor Magasin ligger i dag, har en lang forhistorie. Siden 1661, hvor Rigsadmiral Henrik Bjelke opførte en pragtgård på adressen, har der været en del skiftende ejere. Med tiden undergik ejendommen en forvandling til først et palæ og siden et hotel ved navn Hotel du Nord.
Læs: Stormagasin efter fransk inspiration
 
Kåre Lauring
 

Mød Kåre Lauring

Bag om Københavnerhistorikerne: Forfatteren Kåre Lauring er historiker og fotograf. Han står bag en række fotobøger om Københavns historie, og har desuden beskæftiget sig med mange forskellige sider af søfartshistorien.
 
Kåre Lauring er født, og bor i dag, på Frederiksberg, men han bar boet mange steder i København, f.eks. Sundby, Indre By og Valby. Han kender byen, holder af den og interesserer sig for dens historie.
Læs: Mød Kåre Lauring
 
Victoria Benedictsson
 

Jeg har en mands hjerne i en kvindes krop

Forfatter Victoria Benedictsson: Da Victoria Benedictssons store roman Penge udkommer i 1885, mødes den af stor ros fra anmelderne. De kalder den "den fremmeste blandt årets svenske romaner" og "et af de mest betydningsfulde bidrag til vores moderne litteratur."
 
"Jeg har en mands hjerne i en kvindes krop", skriver Victoria Benedictsson, denne episodes svenske hovedperson – og mon ikke hun skriver det fordi hun som kvindelig forfatter ikke føler sig anerkendt.
Læs: Jeg har en mands hjerne i en kvindes krop
 
Bogforsiden
 

Europa, Nyrop og Roskilde Fjord

3 fra bogstakken. Sommerferien er overstået, men sommervejret holder ved lidt endnu. Jeg har fundet 3 bøger i den stadige strøm af nye udgivelser på biblioteket. Og vi skal vidt omkring.
 
  • Historien om Europa : fra fortid til nutid : migration, naturkatastrofer, tro, økonomi og politik
  • Dialog med samtiden : arkitekten Martin Nyrops samlede værk
  • 111 steder ved Roskilde Fjord som du skal se
Læs: Europa, Nyrop og Roskilde Fjord
 
 
 

Vind "Damen i midten"

 
Bogforside
 
Ovenfor læste du artiklen "Stormagasin efter fransk inspiration" om Magasin du Nords historie. I 2018 fejrede Magasin du Nord 150-års jubilæum og i den anledning udgav Gad og Magasin du Nord Museum bogen "Damen i midten".
 
Set gennem Magasins vinduer giver bogen et indblik i en danmarkshistorie, som overrasker og fascinerer: fra dengang et job i Magasin var et af de få mulige for kvinder, til dengang den første ferieuge blev introduceret. Fra krinoliner til skulderpuder; fra haute couture så fin, at selveste Christian Dior var nødt til at kigge forbi Magasin, til nutidens stangtøj. Fra sagnomspunden æggesalat til TV-dinner.
 
Magasin du Nord Museum udlover to eksemplarer af bogen. Du kan blive den heldige vinder af et eksemplar. Hvis du kan svare rigtigt på nedestående spørgsmål, deltager du i lodtrækningen.
 
I hvilket år grundlagde Wessel og Vett den forretning, der senere blev til Magasin du Nord?
 
 
Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.
 
Der bliver trukket to vindere blandt de rigtige besvarelser. Vinderne bliver fundet torsdag den 30. august og de får direkte besked via e-mail.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogforside
 
Blandt københavnere
 
Forfatter og kritiker Tom Kristensen (1893-1974) skrev klassikeren "Hærværk". Tom Kristensen debuterede i 1920 med digtsamlingen "Fribytterdrømme".
 
Ved siden af sit omfattede forfatterskab, var Tom Krisensen anmelder for Politiken.
 
Bogen "Blandt københavnere" udkom i anledningen af Tom Kristensens 80-års fødselsdag i 1973. Teksterne i bogen er samlet af publicist Carl Bergstrøm-Nielsen og den blev udgivet af Gyldendal.
 
"Tom Kristensens øjne dugges af naturlig sentimentalitet, når han tænker tilbage, der var mere afstand mellem ulykkerne i gamle dage, og københavnerhumøret i en umulig situation, som besættelsen, synes ham gået i hi, men hans kritiske sans holder ham fjernt fra gammelmandsdumhed, fra at forherlige fortiden på fremtidens bekostning", skrev Per Gudmundsen i "Hør hvor det regner i drømmenes have" i Aktuelt (3.8. 1973)
 
I artiklen "Digter og journalist" i Land og Folk (4.8. 1973), skrev C.I.J.: "Cavling ville gøre journalistikken til "kunst". Tom Kristensen gør i en vis forstand digtning til journalistik. Han er hektisk forelsket i tingene, i alt der kan kaperes med de fem sanser. Alt hvad han skriver, er fuldt af, hvad han ser og hører og lugter. Han suger sanseindtryk til sig og revolutionerer sproget for at kunne bruge det til at få dem ned på papiret."
 
 
 

For 120 år siden

 
Bogforside og J. P. Müller
 
2. august 1904: J. P. Müllers "Mit System” udkommer
 
Stilstand er her som i hele Naturen, unormalt, fører til Hensygnen og for tidlig Død. Bevægelse er Liv, forøger og bevarer Livskraften til Livets normale sene Grænse", hedder det i J. P. Müllers selvhjælpsbog "Mit system", med undertitlen "15 Minutters dagligt Arbejde for Sundhedens Skyld".
 
Jørgen Peter Müller (1866-1938) var hygiejniker og idrætspioner. I 1904 udgav han ”Mit system" på forlaget Tillge. Bogen blev en stor succes. Den blev oversat til 26 sprog og trykt i over halvanden million eksemplarer.
 
"Bogen er rask og kvikt skrevet og gør i træffende Vendinger opmærksom paa mange af de Forsyndelser, som vi alle Dag efter Dag gør os skyldige i paa den personlige Sundhedsplejes Omraade. Hr. Müller fortæller, hvilke Øvelser han anser for de eneste saliggørende, og hvorledes han har udviklet sig selv til en Athlet-Specialist, som for den Sags Skyld rolig kan gaa op paa en Tribune og tjene sit Brød ved humoristiske Kraftkunster, hvornaar det skal være", skrev avisen ”Dannebrog” (6. august 1904) i artiklen "J. P. Müller : En Bog og en Opvisning”.
 
Foruden dette egentlige System opfrisker Müller forskellige mere eller mindre almen kendte Sundhedsregler, de saakaldte "smaa Sundhedskilder", der i Sammenligning med Hovedsagen, de daglige Legemsøvelser, kun er for Biting at regne. Her nævner saaledes en regelmæssig 8 Timers Søvn, Maadehold i Nydelsen af Spise, Drikke og Tobak, en fornuftig Underbeklædning (ikke Uld, men Lærred), moderat Stuetemperatur og Pleje af Tænderne, Munden, Halsen og Fødderne", skrev avisen Samfundet (4. august 1904) i "Mit System".
 
13. september 1904 satte læge J. J. spørgsmålstegn ved J. P. Müllers råd om lærred i stedt for uld til underste lag i ”En Indsigelse mod "Mit System"" i avisen Samfundet. J. J. skrev bl.a. : "Jeg tror, at man stadig maa fastholde, at en let, helst strikket og ikke for tætmasket, blød og vid Trøje af Uld eller andet porøst Stof, der ikke klæber for fast til Huden, er den ideale Underbeklædning for Brystkasse og Underliv, ligesom ogsaa Laarene maa dækkes af et lignende Stof, og det saa vel i vort som i ethvert andet Klima med større Omvekslinger i Temperaturen, og jeg tror, at det er en meget betænkelig Sag at docere det modsatte, navnlig naar det sker saaledes, at Folk, - hvad jeg for mit Vedkommende allerede har flere Eksempler paa – betagne af Forfatterens Udtryk, forledes til kritikløst og pludseligt at aflægge deres uldne Underbeklædning."
 
Debatten om underbeklædning fortsætter i avisen Samfundet for J. P. Müller svarer på kritikken i "Foreløbigt Svar paa En Indsigelse mod "Mit System"" (16. september 1904).
Herpå svare læge Jul. Jessen igen i ""Mit System" :  Svar til Løjtnant I. P. Müller" i Samfundet (17. september 1904).
Et gensvar kommer fra J. P. Müller i Samfundet (20. september 1904) i ""Mit System" :  Svar til Læge Jul. Jessen".
 
Footer