Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

 
Ventetiden er ovre. Københavns Museum er igen åbent. Åbningsfesten den 7. februar blev en succes og da det gik vildest for sig, var køen for at komme ind 350 meter lang.
 
På museet kan du i øjeblikket se særudstillingen "Paul Fischer – Byen i det bedste lys". Her præsenteres nogle af de fotografier som kunstmaleren tog til inspiration og som skitser til sine malerier.
 
Til de barnlige sjæle og jer med børn eller børnebørn bringer Bag om København historien om yggenykkerne, der stjal Rundetaarn. En sjov artikel fra Rundetaarn, der i vinterferieugerne fortæller historie gennem yggenykkerne og andre dyr under overskriften Rundetaarn i børnehøjde.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Udsigt fra Paul Fischers altan

København set gennem malerens fotolinse

Københavns Museum: Paul Fischer tog fotos til inspiration og som skitser til sine malerier. Fra marts kan 500 af hans fotos ses på websiden Kbhbilleder.dk. Allerede nu kan udvalgte fotos og malerier studeres på en særudstilling.
 
Det nye Københavns Museums første særudstilling "Byen i det bedste lys" handler om maleren Paul Fischer (1860-1934) og hans portræt af København som en moderne metropol eller Nordens Paris. Udstillingen viser udvalgte fotos, som er knyttet til de udstillede malerier.
Læs mere...
Da yggenykkerne stjal Rundetaarn

Da yggenykkerne stjal Rundetaarn

Både Rundetaarn og Amalienborg har haft besøg af de små trebenede fugle yggenykkerne, der har en forkærlighed for historiske bygninger, men heldigvis også for småkager.
 
Hvis man kigger ordentligt efter på Christian IX’s Palæ på Amalienborg, skal man kunne se nogle revner i muren. Revnerne siges at stamme fra dengang, en flok små trebenede fugle savede Hendes Majestæt Dronningens residenspalæ over, stjal det og gemte det i en skov, indtil de fik udbetalt en sækfuld af deres yndlingssmåkager som løsesum og satte det pænt på plads igen.
Læs mere...
En prinsesse overskrævs på en præmietyr

Prinsessen og Systemskiftet 1901

Franske Maria af Orleans er helt i front ved systemskiftet i 1901 – hvor Danmark indfører parlamentarisme, den statsform vi også har i dag. Og så er hun lidt af en personlighed.
 
Forestil dig en prinsesse som slukker brande i de københavnske gader.
Forestil dig en prinsesse overskrævs på en præmietyr.
Forestil dig en prinsesse som ikke bryder sig om social ulighed.
Forestil dig en prinsesse som gerne blander sig – også i politik.
Forestil dig en prinsesse, der er skid.. ligeglad med, hvad du mener om hende.
Så har du forestillet dig franske Maria af Orleans, gift med Christian den 9s. yngste søn.
Læs mere...
Statsprøveanstalten

Holder det?

Statsprøveanstalten skabte tryghed for, at byggematerialer, køretøjer, kemiske stoffer og mange andre ting var gode nok til at kunne anvendes til deres formål.
 
Amagerboulevard 108 var stedet, hvor produkter skulle testes. Byggematerialer blev udsat for hvor meget de kunne holde til under tryk, at blive trukket i, at blive slidt. Derved sikrede man sig mod ulykker, før man tog produkterne i brug. Hvis ikke dette var sket, ville fx 1900-tallets betonbyggerier formentlig have udvist langt flere byggeskandaler.
Læs mere...
Skatteliste

Hvad betalte københavnerne i skat?

Engang kunne byens borgere snage i naboernes skat. Indkomstskatten fremgik af de årlige skattebøger.
"Fortegnelse over den Staden Kjøbenhavns Indvaanere…" er en fin kilde for lokalhistorikere og slægtsforskere.
 
Bøgerne er inddelt efter kvarter og matrikelnummer. Ud for matrikelnummeret er adresse, navn, beskæftigelse, indtægt og indkomstskat for den enkelte borger oplyst. Alle spændende oplysninger for den nysgerrige lokalhistoriker eller slægtsforsker.
Læs mere...
 
 

Kom til morgensang

Morgensang. Foto: Kristoffer Juel
 
Hver onsdag er der morgensang på Københavns Hovedbibliotek. Klokken 08:30 mødes sangglade københavnere og synger nye og gamle klassikere fra Højskolesangbogen.
 
Onsdag den 4. marts er historieformidler Rasmus Agertoft fra Rundetraarn vært, og vi synger sange fra fra Rundetaarns historie.
Alle er velkomne!
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Alfred Wassard Jørgensen (1906-1990) sad i borgerrepræsentationen fra 1943 til 1962 for det Konservative Folkeparti. Fra 1962 til 1978 var han borgmester for 4. Afdeling. I sine erindringer skriver han om livet som kommunalpolitiker og virket som borgmester i hovedstaden.
 
Erindringernes titel er "Det søde og det sure" med undertitlen "35 år på Københavns Rådhus". Bogen udkom i 1986 på Gads forlag. Ud over de politiske temaer, hovedsageligt byplanlægning, bybevaring og trafik rummer bogen "morsomme karakteristikker af ikke mindst de socialdemokratiske borgmestre og overborgmestre fra H. P. Sørensen til Weidekamp. Det var barske mennesker i en barsk politisk verden. Der er ikke blevet givet ved dørene i den københavnske lokalpolitik", skrev Carl Otto Brix i anmeldelsen "København i en menneskealder" i Berlingske Tidende (18.8.1986).
 
 
Borgerrepræsentationen
Oversigt over samtlige overpræsidenter, borgmestre og medlemmar af Københavns Borgerrepræsentation.
 
 

En god film

Nørrebro 1968 - brandmand
 
I efteråret 1968 hærgedes et slumkvarter på Nørrebro i København af en række påsatte brande. Indenfor en måned var der 9 forsøg på brandstiftelse. Pyromanen blev aldrig fundet.
Filmen, Nørrebro 1968, er en dokumentarisk reportage fra kvarteret i pyromandagene.
 
Footer