Nyheder fra Københavns Biblioteker
 
Inspiration til små korte litterære pauser
Efteråret er begyndt med regnbyger, mørke aftner og en travl hverdag. I en travl hverdag, hvor netop tid bliver en værdifuld størrelse, så er særligt noveller og digte perfekte til en lille litterær pause. Vi guider dig til helt særlige og gode korte læseoplevelser. For selvom de korte formater måske ikke gør et stort væsen af sig i længde og volumen, så er de bestemt ikke fattige i hverken ord, tyngde eller indhold.
 
Årets klassiker
September byder også på Klassikerdagen og kåringen af årets klassiker. I år tilfalder æren Inger Christensens "Det". Du kan dykke ned i hendes forfatterskab her i nyhedsbrevet og læse mere om et helt specielt arrangement på Hovedbiblioteket, der foregår på Klassikerdagen.
 
God læselyst
 
Cæcilie Hjorth Pedersen & Lene Zibrandtsen
Litteraturformidlere, Københavns Biblioteker
 

KORTE FORMATER

Korte formater
De korte, de smalle og dem, der ikke fylder så meget, når du tager dem med på slæb. Her taler vi naturligvis om bøger. Vi sætter fokus på digte, noveller, fagbøger, klassikere, du faktisk kan overkomme at gå i gang med, og podcasts, du kan lytte til, når du tager opvasken eller går en tur med hunden. Et af kendetegnene ved de korte formater er nemlig, at de er lette at have med på farten. Og selvom de korte formater måske ikke gør et stort væsen af sig i længde og volumen, så er de bestemt ikke fattige i hverken ord, tyngde eller indhold. 
Se vores anbefalinger til en kort men god læseoplevelse...
 

SMAG FOR NOVELLER

Smag for noveller
At læse en novelle er som at spise et stykke fyldt chokolade: oplevelsen er intens og øjeblikkelig og eftersmagen varer længe. I en travl hverdag kan murstenstunge romaner føles som uoverstigelige forhindringer, men så er det at romanens lillebror, novellen kan nydes, når det passer ind i din hverdag og give dig en helt særlig litterær oplevelse, der giver ro og lindring til det læsehungrende hjerte. Anja Brygmann fra Sydhavnens Bibliotek anbefaler intense novellelæseoplevelser for dig. 
Se novelleanbefalingerne...
 

EJENDOMSRETTEN ER HELLIG OG ULVEN SKAL SKYDES

Ejendomsretten er hellig og ulven skal skydes
Der er mørke, spænding og dreven jyskhed i Dorte Nors’ stemningstætte novelle ‘Manitoba’ fra samlingen Kort over Canada. Lyt til det nyeste afsnit af podcasten Kundskabens hotel og kom med til fælleslæseklub, hvor vi sammen prøver at finde ud af, hvad der murrer under overfladen hos den eksilkøbenhavnske mand i den nordjyske by, hvor spejderne skriger som dyr og ulvene lusker rundt i plantagen.
Kom med til fælleslæsningsklub...
 

LYTLYRIK

Lytlyrik
I podcasten LYT kan du møde danske digtere, der fortæller om deres lyrik. Uanset om du er med i en læsekreds, er gymnasie- eller folkeskolelærer, snart skal til studentereksamen eller "bare" er en helt almindelig litteraturinteresseret læser, så er der ny viden og inspiration at hente for dig i LYT. Hør blandt andet en interessant samtale med digteren Pia Tafdrup om de forskellige faser i hendes forfatterskab.
Lyt til lyrik...
 

ÅRETS DANSKE KLASSIKER

Inger Christensen
Inger Christensens monumentale digtsamling 'det' er årets klassiker i anledning af 50-året for udgivelsen. Værket hyldes til en række arrangementer på Klasikkerdagen 17. september. 'det' kalder stadig på nye læsninger, ikke mindst fordi værket både har en unik litteraturhistorisk betydning og med sin tindrende samfundskritik stadig er aktuel i dag.
Læs mere om Inger Christensen...
 

GÅ PÅ OPDAGELSE I DE STORE DANSKE KLASSIKERE

Med andres ord
Med Mick Øgendahl som guide har DR åbnet dørene til bøgernes verden med endnu en sæson af programserien 'Øgendahl og de store forfattere'. I programmerne vil han undersøge, hvem seks af de store danske forfattere egentlig var, og hvorfor netop de blev berømte. 
Læs mere om de seks udvalgte forfattere...
Læs bøger af eller om de seks forfattere på eReolen...
 

FÆNGSLENDE BØGER

Fængslende bøger
Forfattere er blevet fængslet, sendt i eksil og forfulgt i al den tid, vi har nedskrevet litteratur fra. Det er selvfølgelig ikke rart at tænke på, at forfattere og andre kritisk tænkende mennesker gennem historien og stadig i dag undertrykkes, censureres og bures inde. Men oplevelserne fra fængselsopholdene har skabt en masse virkelig interessant litteratur.
Gå på opdagelse i fængslende bøger...
 

EVENTS TIL DIG

Ida Holmegaard

STEMMER EFTER MUREN #3: IDA HOLMEGAARD

17. september 16:30 - Hovedbiblioteket

I anledning af Golden Days Festival præsenterer Hovedbiblioteket en række korte eftermiddagsoplæsninger med efterfølgende samtale. Sammen med journalist og ph.d. i litteraturhistorie Elisabeth Skou Pedersen vil forfatter Ida Holmegaard tale om litterære overskridelser og mure som symbol, metafor og konkret objekt.
Læs mere...
 
Inger Christensen Det

KLASSIKERDAGEN: INGER CHRISTENSENS 'DET'

17. september 17:00 - HOVEDBIBLIOTEKET

Vær med til at hylde Inger Christensens forfatterskab til åbningsarrangementet for Klassikerdagen 2019. Inger Christensens 'Det' er udpeget som årets danske klassiker 2019 af klassikerkomitéen.
Læs mere ...
 
Litteraturquiz

LITTERATURQUIZ

23. september 20:00 - NØRREBRO BIBLIOTEK

Få testet din litterære viden, når Nørrebro Bibliotek inviterer til litteraturquiz. Saml et hold på fire eller kommer alene, og så er der garanteret plads på et af de andre hold. Du betaler en flad 20'er for at være med og får lov til at brillere med din litteraturviden. Og bedst af alt: der er hygge- og grinegaranti, så kom og quiz med.

Læs mere ...
 
Karen Fastrup

FORFATTERAFTEN MED KAREN FASTRUP

26. september 19:00 - Sydhavnens Bibliotek

Karen Fastrup skriver om sindssygdom, så man kan mærke det på egen krop. Men især skriver hun om at være menneske og om at hungre efter at blive set, elsket og at opnå en plads i det menneskelige fællesskab. Glæd jer til en spændende aften i selskab med Karen Fastrup på Sydhavnens Bibliotek.

Læs mere ...