Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Årets Golden Days Festival har 1989 som tema. Festivalen er godt i gang, men der er stadig et par dage med masser af spændende arrangementer rundt om i byen.
 
1989 var året hvor den kolde krig sluttede. Du kan glæde dig til næste nummer af Bag om København, hvor jeg har fornøjelsen af at invitere på byvandringen Københavns underliv - Koldkrigsudgaven med Nina Søndergaard (Nørd Tours).
 
I dette nyhedsbrev går turen bl.a. tilbage til Jødefejden. For 200 år siden var der en række antisemitiske optøjer i København. På plakater i byen blev jøderne udråbt til syndebukke for alverdens elendigheder. Under urolighederne blev der rettet angreb på jødiske borgere og deres ejendomme.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Christiansholm

Hvad gemmer Papirøen på?

Københavns Museum: 15 arkæologer skal det næste halve år grave historien bag Papirøen frem i lyset. Fundamentet til en over 40 m høj mastekran fra 1700-tallet er allerede lokaliseret.
 
Interview med udgravningsleder Gerd Bindesbøl Ravnholt og arkæolog Niels Henrik Andreasen fra Københavns Museum.
Læs mere...
Jødefejden

Jødefejden 1819-20

Podcast: I september 1819 brød der antisemitiske optøjer ud i København. Urolighederne blev antændt, da der blev hængt plakater op rundt om i gaderne, som gav jøderne skylden for landets ulykker. Det der senere blev kendt som Jødefejden, var begyndt og sluttede først endeligt igen i 1820.
 
De metoder, som blev taget i brug under jødefejden, skriftlige såvel som fysiske, blev rettet mod jødiske borgere og deres ejendom. Kritikken blev også rettet mod kong Frederik VI, der blev betegnet "jødernes konge".
Læs mere...
Teknologisk Institut

Teknologisk Instituts hus i København

Det startede med to prøvekurser i Industribygningen i 1906 og blev til Teknologisk Institut. I 1918 fik skolen sit eget domicil i København, hvor den havde adresse frem til 1970erne. Huset står stadig og er i dag FOA’s Forbundshus.
 
Bygningen stod færdig i slutningen af 1918. Den 29. november fandt den officielle indvielse sted. 1.300 gæste mødte op. Knap ti år efter blev bygningen udvidet efter tegninger af arkitekt Gotfred Tvede.
Læs mere...
Gustav Esmann

Skandaløs levemand og provokatør

Podcast: Journalist og forfatter Gustav Esmann elskede at iscenesætte sig selv, han elskede at skabe skandale og vække opmærksomhed.
 
Og han gjorde sig gerne uvenner med prominente folk og gamle venner. Han festede igennem, når han kunne, og var overordentligt glad for kvinder - og det endte med at blive skæbnesvangert for ham.
Læs mere...
Smedje i Brønshøj

Brønshøj gennem 200 år

"Hvad Skoleholderen Jacob Riis angår: han har ikke studeret, hans kapacitet strækker sig heller ikke længere end at lære børnene at læse een bog".
 
De bramfri ord stammer fra 1737, og var rettet mod skolelæreren i Brønshøj, der dengang var en landsby. Citatet stammer fra Valdemar Møller, som selv var lærer fra 1897 ved samme Brønshøj Skole.
Læs mere...
 
 

Læser til læser

Rie
 
Rie Jørgensen er en af de heldige vindere, der har modtaget bogen Holmens Kirke. Hun kvitterer for bogen med en anbefaling.
 
- Jeg er tilflyttet til København og meget glad for at gå ture i den smukke by. Jeg anbefaer 22 ture i København som du skal på. Det er en god guidebog til gåture i byen. København con amore er en inspiration til at komme på ture, som jeg ikke selv kunne have fundet på.
Rie Jørgensen - Østerbro
 
 
 

Holmens Kirke - det rigtige svar

Holmens kirke
 
Næste alle svarede rigtigt på konkurrencspørgsmålet i sidste nummer af nyhedsbrevet, hvor præmien var den nye bog Holmens Kirke. Spørgsmålet drejede sig om, hvad bygningen blev anvent til, inden den blev kirke?
 
Det rigtige svar var ankersmedje/smedje.
Jeg citere fra bogen: "Siden Christian IV ombyggede Frederik II's gamle ankersmedje til kirke for Søværnet, har Holmens Kirke indtaget en plads som en af de mest spektakulære kirker i Danmark. Kirken blev indviet 5. september 1619 og kan således fejre 400-års jubilæum i 2019."

Gads Forlag: Holmens Kirke
Issuu: Holmens Kirke (uddrag af bogen)

1989

Brandenburger Tor. Presse und Informationsamt der Bundesregierung
 
 
Golden Days Festivalen er godt i gang. Der er stadig nogle spændende arrangementer på programmet inden festivalen slutter den 22. september.

Torsdag den 19. september klokken 19:00 byder LiteraturHaus indenfor til arrangementet Litteraturen i ’89 – ’89 i Litteraturen. Hvad betød Murens fald – og hvad fulgte for litteraturen? Hvad skete der med måden at skrive på? Og hvilke spor af ’89 kan vi se i dag – i tekster og tænkning?
Du kan bl.a. møde Carsten Jensen, Søren Ulrik Thomsen og Theis Ørntoft.

Lørdag den 21. september kan du komme med på turen Under Urbanplanen: eksklusiv rundvisning i Københavns sikringsanlæg.
Under Urbanplanen ligger der flere tusinde kvadratmeter sikringsrum gemt under overfladen. Men hvorfor blev de bygget? Hvordan skulle de bruges, hvis krigen brød ud? Og hvordan var livet under Den Kolde Krig i Danmark?

Billetter til begge arrangementer købes på Golden Days hjemmeside, hvor du også kan se de øvrige arrangementer.
 
Footer