Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Sommerferien er slut og hverdagen er tilbage: "Dagsordenen / Også den biologiske / De uundgåelige procedurer i badet og på toilettet / Den obligatoriske barbermaskine / De breve der skal skrives / Huslejeopkrævningen / Afstemningen af checkheftet / Opvasken / Erkendelsen af at være udgået for bleer eller tape - / Jeg holder af hverdagen" skrev Dan Turéll i digtet "Hyldest til hverdagen".
Hele teksten kan læses i Lysende sange eller høres på Pas på pengene!.
 
Hvordan hverdagen var for H. C. Andersen, da han for 200 år siden for første gang satte sin fod i København, ved jeg ikke. Men efter 14 dage på Gardergården havde han brugt alle sine penge. Vil du vide noget om eventyrforfatterens dagligdag og liv, er der masser af relevante bøger på bibliotekerne.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 

Her endte Københavns beskidte vand

Københavns Museum: Arkæologer har fundet et stykke af en omfattende spildevandskanal ”Byens Rende” fra Christian den 4’s tid. Kanalen førte alt muligt vand ud i voldgraven, som lå, hvor Gothersgade ligger i dag.
 
I dag fremstår København som en ren by, hvor der kan bades i havnen. Men i middelalderen stank byen, og det beskidte vand løb gennem byen i en åben kanal kaldet Byens Rende. Vandet endte i voldgraven og i et udløb ved kysten, der lå tæt på Nikolaj Kirke. Ved krydset Store Regnegade-Ny Østergade er der nu fundet et stykke på ca. ni meter af den del af Byens Rende, som ledte vandet i voldgraven. Op til 12 arkæologer har siden årsskiftet været i gang med den store udgravning.
Læs mere...
En politibetjent i rød jakke, bag ham to af byens vægtere.

Den første politimester - lovens grådige arm

Podcast: Københavns første politimester var lidt af en pralerøv. En farverig karakter. En højtråbende drikkebror – fræk og krigerisk – og ambitiøs på den grådige måde.
 
Politimester Claus Rasch ser reglerne for sit embede som vejledende – og han baner vejen for et voldeligt og kleptokratisk politikorps, som stort set gør, hvad der passer dem. Byens ledelse har svært ved at stoppe ham, for kongen er glad for sin charmerende drikkebror.
Læs mere...
Rundetaarn i USA

Sol over Rundetaarn

Rundetaarn: Når plasticstorkene bygger rede i danskerkolonien Solvang i Californien, kan de se over på et Rundetaarn i en tredjedel størrelse.
 
Tårnet, der blev bygget i 1991 med tegninger sendt fra Danmark, er en hilsen til barndommens København. Her kan man købe adskillige lokale favoritter til frokost og aftensmad, hvis man træder ind ad portalen.
Læs mere...
Gardergården

H. C. Andersen i København

Den 6. september i år er det 200 år siden Hans Christian Andersen første gang plantede sine fødder i København.
 
I "Levnedsbogen" (1832) beskriver han, hvorledes han efter at være kommet ind ad Vesterport fulgte efter nogle rejsende gennem Vestergade ind i Gardergården. Her boede han de første 14 dage indtil han havde brugt alle sine medbragte penge og måtte flytte igen.
 
Der var mange steder i København hvor H. C. Andersen blev inspireret, og dem kan du nu finde og se og læse om på Københavns Bibliotekers kort over steder i København.
Læs mere...
Utzons net- og garnfabrik

Københavns erhvervsliv

Træd ind i københavnernes hverdagsliv i storslået værk i tekst og billeder om Københavns erhvervsliv for 100 år siden.

Hvis du bruger Kraks Vejvisere og savner flere informationer end adresser og telefonnumre, så er Bokkenheusers fire bind om Københavns erhvervsliv en lækkerbidsken!
Læs mere...
Mobiltelefon med bogforside på skærmen

København ifølge Gregers Dirckinck-Holmfeld

Vi, der har en smule livserfaring, husker Gregers Dirckinck-Holmfeld fra dengang han havde sit virke på DR tv. Her var han vært på programmer som Her er dit liv, Lørdagskanalen og Dilemma.
 
Dirckinck-Holmfeld forlod DR i 1995 for at skrive sin Danmarkskrønike der udkom i tre bind. Men inden da havde han skrevet to Københavnsbeskrivelser.
Læs mere...
 
 

Vind bogen: Holmens Kirke

Bog om Holmens kirke
 
29. august udkommer bogen Holmens Kirke på Gads Forlag. Her fortælles den fascinerende historie om Holmens Kirke, både om selve bygningens historie og om dens indretning og inventar med bl.a. Abel Schrøder den yngres prægtigt træudskårne altertavle og prædikestol.
Bag om København har modtaget et par eksemplar af Holmens Kirke, som du kan vinde.

For at deltage i konkurrencen om bogen, skal du svare på følgende spørgsmål: Christian IV fik en i forvejen eksisterende bygning ombygget til kirke. Med hvad blev bygningen anvendt til, inden den blev til Holmens Kirke?
 
Svaret sender du til kbhnyhedsbreve@kff.kk.dk.

Læs mere om bogen hos forlaget.

Vinderne trækkes torsdag den 29. august og de får direkte besked. Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 
Footer