Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

I anledning af 150-årsdagen for forfatteren Martin Andersen Nexøs fødsel den 16. juni, blev der sat en mindetavle op på Christianshavn. Bag om København var med ved arrangementet, hvor Henrik Yde fortalte om Nexøs første leveår.
 
Det er sommer og mange har ferie. Er du i København i ferien, så husk de gode guidebøger jeg omtalte i sidste nyhedsbrev. 
Skal du ud af byen, finder du Politikens "Turen går til..."-bøger og "Lonely Planet"-serien på eReolen. Lige til at tage med på tabletten eller mobiltelefonen.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Kortudsnit

Hvem Dorthea?

Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev: Vejnavne har ofte deres helt indlysende forklaring.
 
I Husum er mange veje opkaldt efter landsbyer på Sjælland: Gislinge, Gadstrup og Tersløse, i Brønshøj har mange fået navn efter herregårde på Sjælland som f.eks. Sparresholm, Vallø eller Gaunø. I 'Pipfuglekvarteret' er det, som kælenavnet antyder, fugle som vibe, nattergal eller hejre, og i NV omkring Frederiksborgvej og Lygten er det gamle erhverv som brofoged, bisidder, drejer og rebslager.
Men så er der også hende Dorthea?
Læs mere...
Arkæolog betragter udgravet hækjolle

Gensyn med Tømmergraven

Københavns Museum: Byggeriet af et nyt hotel ved Kalvebod Brygge bringer bolværker og joller fra byens tømmergrav til syne. De forsvandt omkring år 1900 og har siden ligget begravet. Om kort tid er de borte igen.
 
Fundet af en hækjolle (foto) var den direkte anledning til de arkæologiske undersøgelser. Den var godt bevaret, men udgravningen var vanskelig på grund af vand og adgangsforhold.
Læs mere...
Vævesal i Rubens Dampvæveri

Fra omgangsskruen til septemberforliget

Kom med tilbage til dengang den danske arbejdsmarkedsmodel ikke var etableret. Det var en tid, hvor arbejdslivet så meget anderledes ud end i dag:
 
"En anden undermester gav os en knytnæve i ansigtet og sendte os derefter ned i tørrestuen for at vende tobakken. Der var en grusom varme. Mange af os besvimede. Når vi så var kommet ud og var kommet til os selv, blev vi sat til at bære cigarmagernes spyttebakker ned i gården og gøre dem rene."
Læs mere...
Mindetavle for Martin Andersen Nexø afsløres

Martin Andersen Nexø i København

Den 16. juni blev der afsløret en mindeplade for forfatteren Martin Andersen Nexø på Christianshavn, på adressen hvor han boede de første år af sit liv.
 
Til arrangementet berettede forfatter Henrik Yde om Nexøs barndom i København og om hvordan Christianshavn dengang var et kvarter præget af fattigdom.
Læs mere...
Vor Fruen Kirke

Hovedstadens forskønnelse

Ny arkitektur vakte også for 100 år siden stærke følelser. Et af de steder, hvor der foregik en ophedet debat om mange af de bygninger, vi i dag anser for at være en del af bybilledet, var i tidsskriftet Forskønnelsen. Det blev udgivet af Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse.
Læs mere...
 
 

Postkort fra provinsen

Kran fra Titan
 
For nylig var jeg et smut i Næstved for at løbe en tur. På havnen spottede jeg en svingkran fra Titan bygget i 1930erne. De tre k'er, der kan ses yderst til højre på kranbroen, henviser til Kul og Koks Kompagniet.
 
Aktieselskabet Titan blev stiftet 30. marts 1897. Firmaet producerede i mange år elevatorer, kraner og dynamoer i karréen mellem Tagensvej og Vermundsgade på Nørrebro.
Læs mere om Titan
Footer