Nyheder fra Københavns Biblioteker

København er smuk i solskin

I 1600-tallet spiste københavnerne bær og frugt i stor stil. To arkæologiske fund gør os klogere på fortidens kostvaner. Museumsinspktør Camilla Haarby Hansen fortæller om fundene.
 
Sommeren er kommet til København - indimellem med sol og blå himmel. Nedenfor anbefaler jeg gode guidebøger, hvor du kan finde inspiration til gåture i hovedstaden. På Københavns bibliotekers hjemmesider finde du yderligere inspiration til sommerlæsning for hele familien eller få indtryk af hvordan det var at være turist i København i 1777.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 

PENSUM

Mand i grøn have

Meget mere end brød, grød og sild

Københavns Museum: To arkæologiske fund viser, at københavnerne i 1600-tallet også spiste bær og frugt i stor stil.
 
Mere eksotiske spiser som ris, oliven og multebær fandtes også – kryddernellike var for de helt få. Københavns Museum har indrettet en historisk have.
Læs mere...
En bunke bøger

København er smuk i solskin

Sommer: Brug byen og brug dine fødder. København er fuld af historie og spændende bygninger. Her er grønne oaser og overraskende oplevelser.
 
Find inspiration til en tur ud i hovedstaden med gode guidebøger. Du kan enten komme rundt i en bydel og lære den at kende, eller du kan gå på en tematisk byvandring gennem København.
Læs mere...
Bryggeriet Trekroner

Bryggeriet der aldrig bryggede øl

I Nationaltidende 22. juni 1898 var der trykt en "Indbydelse til Tegning af Aktier og Obligationer i Aktieselskabet "Bryggeriet Trekroner"".

Aktieselskabet blev stiftet og byggeriet af en produktionsbygning gik i gang. Inden ølbryggeriet startede produktionen op, blev selskabet opkøbt at en konkurrent.
Læs mere...
Barbersalon

Østerbro fra barberstolen

Den første barber kom til Østerbro i 1854. Der var så få kunder, at han måtte klare sig ved at tjene ekstra på et sliberi. I 1854 var der ikke så mange at barbere på Østerbro, det var en lille forstad til København. Den næste barber kom i 1870, den tredje i 1878. Og i 1898 var der så mange, at man kunne oprette en fagforening i 1898!
 
Et lokalsamfunds historie kan ses fra mange vinkler. Her lidt om Østerbros 1854-1917 - set fra en barberstol.
Læs mere...
Børnene fra Grønlandseksperimentet ved Dansk Røde Kors’ børnehjem i Nuuk

Eksperimentet - med 22 grønlandske børn

Podcast: "Du skal til Danmark. Det er et land langt, langt borte. Men du skal ikke være ked at det. Det er som paradis og du kommer hjem igen."

De var de første 22 børn man forsøgte at fordanske. De måtte ikke længere tale deres modersmål, og de fleste glemte det da også med tiden. Det betød, at de ikke kunne tale med deres familie. Månedens podcast handler om et socialt eksperiment, som begyndte i Grønland i 1951.
Læs mere...
 
 

LÆSER TIL LÆSER

Preben anbefaler

Preben
 
- Jeg kommer fra Jylland, så jeg har ikke fået Københavns historie ind med modermælken. Men da jeg for cirka 50 år siden traf min kone i København, viste det sig, at hun var historisk interesseret. Hun slæbte mig med på bytur. Det blev til fire weekendture på Christianshavn. Siden har jeg i stigende grad fattet interesse for byens historie og det har været til stor gavn, da vi for cirka 30 år siden erhvervede værket København før og nu - og aldrig.

- Jeg bruger byen meget og det er en fornøjelse, at kunne få viden om et hus, dets udsmykning og beboere. I dag kan en stor del naturligvis Googles, men de små sjove og finurlige historier er sjældent med. Til dette brug har Allan Mylius Thomsens Københavnerglimt og Jørgen Larsens Gamle København været fornøjelige.
Begge har jo været klummeskribenter på de store aviser.
Preben Wæsel, Birkerød
Footer