Nyheder fra Københavns Biblioteker

Nattens vogtere

Engang gik vægterne gennem Københavns gader og holdt øje med, om der var nogen, der forstyrrede den offentlige orden. I tidsskriftet Politivennen beskrives vægterne både som nattelivets beskyttere og som drukkenbolte. Kom med tilbage til dengang vægterne var nattens vogtere.
 
Weekenden efter påske er der Christianshavns Bogfestival. Her kan du møde Britta Lillesøe, der fortæller om slumstormerne på Christianshavn. Mia Louise Kristensen har udvalgt et par interessante arrangementer.
 
Bag om København inviter læserne på byvandring. Kom med Erik Høy rundt i det udbombede København anno 1807. Se Københavns Bombardement nedenfor om tid, sted og tilmelding.

I dette nyhedsbrev kan du vinde bogen Gammel i København. Alt hvad du skal gøre for at være med i lodtrækningen, er at svare på et spørgsmål.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
Arkæolog på arbejde

Latrinskakter fyldt med historie

Københavns Museum: Arkæologer har udgravet 12 latrinkuler i Nyboder. De giver pudsigt nok et godt indblik i husenes indbo i midten af 1800-tallet.
Læs mere...
Nattens vogtere

Nattens vogtere

Vægterne skulle gøre nattelivet i København sikkert - men ikke alle gjorde det lige godt. "Politivennen" beskrev begge versioner.
Læs mere...
Britta Lillesøe

Bag om murenes historie

Christianshavns Bogfestival: Murene omkring os gemmer ofte på rigtig gode fortællinger. Både uhyggelige, historiske og rebelske begivenheder sidder indlejret i fugerne. Der er derfor rigeligt at kaste sig over til Christianshavns Bogfestival, der i år har bygget programmet op omkring temaet MURE.
Læs mere...
Lysreklame

Lys over byen

Da Danmark blev elektrificeret og der kom lys over København, var firmaet Kemp & Lauritzen med. Et jubilæumsskrift fortæller om firmaets første 50 år og indeholder en rækker spændende fotos.
Læs mere...
Amaryllis Hus

Amaryllis Hus

3.086 københavnere stemte og afgjorde, at Amaryllis Hus vandt publikumsprisen ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering.
Læs mere...
Svenskekrigene

Da Sveriges hovedstad lå i Brønshøj

I 1658 er København belejret, men byen kæmper bravt og effektivt mod den svenske besættelsesmagt. Aldrig har Danmark været så tæt på at ende som en sydlig svensk provins. Hør det spændende podcast.
Læs mere...
 

Københavns Bombardement

Erik
 
Kom med på en byvandring rundt i de kvarterer som blev bombet under englændernes bombardement af København, 2. september til 5. september 1807.
 
Vi skal hilse på almindelige beboere og høre, hvordan de oplevede de kaotiske tilstande i kvarteret omkring Hovedbiblioteket – hvor omkring 305 huse blev totalt ødelagte, og mange flere beskadigede.
 
Mandag den 13. maj klokken 16:00 til 17:30.
Mødested: Rundetårn over for Store Kannikestræde.
 
Arrangementet koster 50,- kr, plus gebyr. Der er et begrænset antal billetter.
Køb billet til byvandringen
 

Vind bogen Gammel i København

Bogens forside
Bag om København udlodder to eksemplarer af antologien "Gammel i København" fra Frydenlund Academic. Bogen handler om de gamle menneskers liv i København. Den trækker de overordnede linjer op for livsvilkårene for de ældre og hovedstadens udvikling op.

Svarer du rigtigt på følgende spørgsmål, kan du blive den ene af to heldige vindere.
Alderdomshjemmet Salem i Guldbergsgade var det første permanente alderdomshjem i København. Men hvornår blev det bygget?
 
 
Svaret sender du til kbhnyhedsbreve@kff.kk.dk.
 
Du kan finde svaret i bogen i kapitlet "Hvor har alderdommen hjemme" af Anders Møller. Her finder du også nedenstående citat, som forfatteren har fundet i en artikel fra ugebladet Hjemmet, der besøgte alderdomshjemmet et par år efter at det var bygget:
 
"Kigger vi ind i stuerne, ser vi snart nogle gamle koner og mænd, der deler værelse, eller der åbner sig et rørende interiør, hvor et aldrende ægtepar sidder mellem de få møbler, den mørkegrønne kommode og sengen med det snehvide overtræk. Alle rejser sig og hilser venligt, når vi banker på."
 
Læs mere om bogen hos forlaget.
 
Vinderne trækkes torsdag den 24. april og de får direkte besked. Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
Footer