Nyheder fra Københavns Biblioteker
 

400 år

Christianshavn. Et voldanlæg, en fristad, en landsby i storbyen. Her er gymnasium, opera og en lokalpatriotisme der ikke er til at spøge med.
Jeg holder af at besøge Christianshavn om sommeren, når solen skinner over København. Flanere rundt i gaderne ved Christianshavns Kanal og måske spise en is. En Magnum.
 
Christianshavn er fuld af kultur, historie og liv. Christianshavn er altid et besøg værd. Christianshavn fylder 400 - det markeres på Christianshavns Bogfestival på lørdag (21. april) i Hal C.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll, bibliotekar
Christianshavn

Christianshavn 400 år

For 400 år siden fik Christian IV den ide, at udvide hovedstadens sydlige grænse. Formålet var at beskytte byen mod fjender, men den nye bydel fik hurtig stor betydning for handel og oversøisk skibsfart.

På lørdag afholdes Christianshavns Bogfestival. Her er der fokus på jubilæet og du kan f.eks. møde Allan Mylius Thomsen, Pernille Kaalund og Vibeke Marx.
Læs mere...
Hus

5 bøger om Christianshavn

I anledning af Christianshavns Bogfestival og Christianshavns 400 års jubilæum har jeg udvalgt 5 bøger om vidt forskellige sider af Christianshavns historie.
Læs mere...
Rutsjebane

Tivoli

Tivoli er åben. Sommersæsonen 2018 er i gang. Første gang Tivoli åbnede var  i 1843. Erik Nicolaisen Høy tager os med på en tur i Tivoli som det var for 175 år siden.
Læs mere...
Kvindegymnaster

Kvindegymnastik omkring 1900

Det er kun "særlig frisindede Forældre [som] gav deres Pigebørn Lov til at tumle sig sammen med Drengene i Hjemmet, klatre, springe, balancere paa Plankeværk o.l., og da kun, indtil de kom i de lange Kjoler - saa var Herligheden forbi for stedse." kan du læse i jubilæumsskriftet for Københavns kvindelige Gymnastikforening.
Læs mere...
Tjenestepiger

Danmarks slavinders lænker

Podcast: "Hvad jeg i denne plads led af savn, sult og kulde, det kan ikke beskrives. Spisekammeret var aflåset, så jeg måtte nøjes med den afmålte mad, jeg fik, og da den var meget utilstrækkelig, købte jeg selv brød og spiste det i smug. Jeg havde ikke mod til at forlange mere mad".

Sådan beskriver tjenestepige og pioner Marie Christensen forholdene på en af hendes første arbejdspladser. Hun drømte om en dag at kunne "løsne Danmarks Slavinders Lænker".
Læs mere...
Skilt

Den forkerte forklaring

I sidste nummer drillede min kollega Erik lidt i artiklen om gamle skilte. En af de omtalte skilte var forsynet med en fuphistorie.
Du har formentlig regnet ud, at det var historien om cirkusartist og elefanttæmmerparret Wergott & Hadge.
Den rigtige historie om skiltet i Nyhavn 15 er, at det er sat op af købmanden Jørgen Alsing, der her grundlagde sin te- og porcelænsvirksomhed i 1765. Ottetallet på elefanten hentyder til matrikelnummeret.
Læs mere...