Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

9. april 1940 trængte tyske troppe over grænsen til Danmark. Tyske bombefly fløj lavt over København, som en trussel om bombardement, hvis ikke Danmark overgav sig. Der var enkelte kampe i Sønderjylland og ved Amalienborg Slot. Flybasen i Værløse blev angrebet og størstedelen af det danske luftvåben blev ødelagt. Tidligt om morgenen besluttede regeringen og kongen, at overgive sig. Besættelsen var en realitet.
 
2. Verdenskrig er ikke det eneste du kan læse om i dette nyhedsbrev. Mai-Britt skriver om PH og filmen "Danmark", der ikke bliver positivt modtaget i sin samtid. I bibliotekets kælder har jeg fundet en bog om københavnske dragter og jeg har fundet 3 bøger fra bogstakken.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
Vera Schalburg. Foto: The National Archives (KV 2/14-16)
 

Spionen - "Navnet er Schalburg, Vera Schalburg"

2. Verdenskrig: Vera Schalburg  var søster til en af Danmarks mest berygtede nazister, C.F. Schalburg, og hendes liv var præget af drama og farlige forbindelser i spionverdenen.
 
Fra en barndom i det turbulente Rusland til en flugt mod Danmark bevægede hun sig i skyggerne af Europas stormfulde historie.
 
Hendes skæbne tog en skæbnesvanger drejning i Skotland, hvor en spionaktion gik grueligt galt – og Vera endte bag tremmer.
Hør Berit Freyheit fortælle historien om Vera Schalburg
 
PH i en bil
 

Et fuldstændigt nazistisk Hysteri

Danmark: "En Film, der gaar nye Veje, vil aldrig være fuldkommen". Sådan sagde Poul Henningsen selv, da hans film "Danmark" havde premiere i Palads Teatret 29. april 1935.
 
Publikum bestod af pressen og særligt indbudte fra nær og fjern. Men modtagelsen var mildest talt ikke positiv. "Filmen bør kasseres, hvis man vil undgaa at jage Turisterne paa Flugt" – sådan lød en af de mere milde sætninger i Dagens Nyheders anmeldelse.
Få hele historie om PH og filmen "Danmark"
 
Bogforsider
 

Ballade, kamp og Thorvaldsen

3 fra bogstakken: Hvad kan man sige om tre bøger, hvis emner stritter i tre forskellige retninger? De er nye. De er på hver sin måde spændende. De kan lånes på biblioteket.
 
  • Kampen om gaderne : propaganda, protest og politisk vold i 1930'erne
  • Balladen om Kofoeds skole : flytningens år
  • Thorvaldsens Museum : Bindesbølls mesterværk
Dyk ned i historien - lån bøgerne
 
 
 

Vind flot fotobog

 
Bogforside
 
"København er blevet gennemfotograferet i hundredvis af år, og nu har en ung fotograf samlet en række gamle fotografier af kendte steder og genskabt dem i nutiden i en fin bog. Det er svært at fatte, hvor meget der er sket." skrev Holger Dahl i Berlingske Tidende (14.4. 2025) og konkluderede samme sted at bogen er "virkelig godt selskab, og selv om de medfølgende tekster ikke på nogen måde går i dybden med det, man ser på billederne, lærer man bare med blikket og ved at bladre bogen langsomt igennem en masse om Københavns udvikling."
 
Forlaget Multivers har sendt et par eksemplarer til Bag om København, som du kan være heldig at vinde. Kan du svare rigtigt på nedenstående sprøgsmål, er du med i lodtrækningen.
 
De gamle billeder i bogen er taget af hoffotograf Peter Elfelt, men hvornår blev han født?

1864
1866
1871
 
Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.

Der bliver trukket to vindere blandt de rigtige besvarelser. Vinderne bliver fundet torsdag den 25. april og de får direkte besked via e-mail.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

For 80 år siden

 
Bogforside og avisheader
 
22. april 1945: Voldsomt skyderi omkring Garderkasernen, Nørre Voldgade og Frederiksborggade. Ungarske soldater i tysk tjeneste, har fået ordre om at gå til fronten, gør mytteri
 
"En Afdeling ungarske Soldater marcherede i Gaar Morges ved 7-Tiden op paa den tidligere Garderkasernes Eksercerplads foran Rosenborg Slot mod Gothersgade. Umiddelbart efter viste deres tyske Officerer sig og for kyndte, at de i Løbet af Formiddagen skulde afgaa til Fronten, og at man ventede, at de vilde kæmpe til sidste Mand og sidste Patron mod "Verdens fjenden". Ungarernes Svar paa denne Opfordring lod ikke vente ret længe paa sig. Der blev pludselig Uro i Geledderne, og et øjeblik efter flygte de samtlige Ungarere mod Porten ud til Gothersgade. Aabenbart havde ikke een eneste af dem Lyst til at kæmpe for Tysklands Nederlag og deres egen Tilintetgørelse.
 
Denne Faneflugt blev Indledningen til en af de mest dramatiske Søndage, Københavnerne endnu har oplevet. Tysk Militær blev øjeblikkelig udkommanderet. Det kom til voldsomme Ildkampe mellem Ungarerne og deres tyske Vaabenfæller, og i de næste to - tre Timer bragede Skudene fra Karabiner, Pistoler, Maskinpistoler og Fodfolkskanoner i hele Kvarteret. Samtidig gav tunge Drøn af Haandgranater Genlyd mellem Huse og Gaarde i den indre By, og da Kampen omsider stilnede af ved 10-11-Tiden var de Ungarere, der havde taget Kampen op, ganske vist nedkæmpet, men til Gengæld var hele Afdelingen spredt for alle Vinde. Medlemmerne var flygtet ud over Byen, hvor de nu holder sig skjult, og hvor Gestapo i de nærmeste Dage indleder Jagten paa dem - hvis de faar Tid.
 
Desværre forløb dette Mytteri ikke uden Ofre fra dansk Side. Fredelige Fodgængere og Folk, der intetanende opholdt sig i deres Lejligheder i Kvarteret omkring Kampzonen, blev ramt af Angribernes eller Modstandernes Kugler, og ialt 7 Mennesker mistede Livet paa den Maade." (citat: Information. Nr. 463, 23. april 1945)
 
 
 

5 forbandede år

 
Modstandsfolk og københavnere på Rådhuspladsen maj 1945
 
Besat og befriet
 
På billedet ovenfor ses modstandsfolk på ladet af en lastbil på Rådhuspladsen i København i befrielsesdagene maj 1945. Billedet er fra Nationalmuseets fotoarkiv. Under besættelsen oplevede københavnerne varemangel, rationeringer og begrænsninger i hverdagen.
 
I år er det 85 år siden, at Danmark blev besat - og det er 80 år siden, at landet atter blev frit. Modstandsbevægelsen, hvis aktioner steg i antal efter augustoprøret 1943, blev symbol på kampen mod undertrykkelse og nazisme og for frihed.
 
På Bag om Københavns sektion på bibliotekerns hjemmeside, har vi samlet artikler om 2. Verdenskrig og præsenter et lille udvalg af litteraturen om besættelsestidens københavn.
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogforside og to klædedragter
 
Københavnske dragter omkring 1810
 
I 1977 fejrede bogtrykkeriet Nordlunde sit 50 års jubilæum. Det blev fejret med en bogudgivelse med en række plancher med klædedragter som de tog sig ud omkring 1810. Ophavet til plancherne er Gerhard Ludvig Lahde, Johannes Senn og Christoffer Wilhelm Eckersberg. Bogen er forsynet med et forord af Jan Møller, der skildrer livet i København på Frederiks VI's tid.
 
"Både i billeder og i tekst føres læserne tilbage til København omkring 1810. Det var en verden, der på mange områder adskiller sig væsentligt fra den, vi kender i dag, og dog kan man skimte ligheder mellem hverdagen dengang og nu."
(citat: Berlingske Tidende, 8. februar 1978)
 
Footer