Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Falder bladene af bøgerne når det er efterår på biblioteket?
 
Efteråret byder på spændende arrangementer på byens biblioteker. Og under overskriften Efterår på biblioteket, har mine kollegaer samlet inspiration til gode læseoplevelser til hele familien.
 
Jeg har været en tur forbi Vognmagergade. Det er der blevet to artikler ud af. Inden du er nået til bunden af nyhedsbrevet, er vi også kommet forbi Strøget, vi besøger Hovedstadens Brugsforenings først selvbetjeningsbutik. Berit fortæller om et mord en mørk nat på Øresund. Og du har muligheden for at deltage i en konkurrence om Benni Bødkers nye krimi "Komintern".
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
Kutter
 

Københavnerdrengen, der blev mordoffer

Kriminalsager: Du skal møde et mordoffer – og følge lidt af hans vej mod et skud i nakken i en kutter på Øresund: den fattige værgemålsdreng, hvalfangeren, løvetæmmeren, våbensmugleren, sømanden, vragdykkeren, modstandsmanden OG familiefaren – Hans Edvard Hjalmer Olsen – kaldet Hjalmar.
 
Sent på eftermiddagen, den 22. april 1948, sejler en lille kutter Elo K43 ud fra Sydhavnen i København. Der er fem mand ombord – kun tre af dem vender tilbage i live.
Læs: Københavnerdrengen, der blev mordoffer
 
Gangbro over Vognmagergade
 

Vognmagergade

En gade i Indre By: 160 meter mellem Gammel Mønt og Åbenrå; det er Vognmagergade. En kort gade med husnumrene 5, 7, 9 og 11 samt 2, 8, 8B og 10. Beskeden, jo vist, men ikke uinteressant.
 
Det estimerede antal cykler der kører gennem gaden på et år er 4.700. Når de mange københavnske cyklister kører gennem Vognmagergade, kan de f.eks. gøre holdt ved Louise Roe Gallery, Restaurant Sult eller købe klassisk musik i Danacord.
Læs: Vognmagergade
 
Begravelsesprotokol
 

Brændevinsdramaet i Vognmagergade

En juletragedie: Juleaften var der drukgilde i Vognmagergade 17.
 
Ludovika Warendorff holdt jul sammen med Peter Ulrik Sørensen, Sofus Marius Timm, Anne Jensen, Sofie Petersen og Camilla Andersen. De havde drukket en del brændevin i løbet af juleaften. Om morgenen var Ludovika død. Her er sagen, som aviserne beskrev den.
Læs: Brændevinsdramaet i Vognmagergade
 
Bogforsider
 

Én om Richard og to af Benni

3 fra bogstakken: Hver uge kommer der nye bøger til bibliotekerne. Jeg var forbi udstillingsmøblerne på biblioteket og har fundet tre spændende titler - undervejs kom jeg forbi stakken med fiktion!
  • Manden med de mange ansigter
  • Meschugge
  • Komintern
Læs: Én om Richard og to af Benni
 
Runesten
 

Den gemte runesten

Fra arkivet: Det er ikke mange der ved runesten er - og endnu færre har set den. Men i porten ved Bispegården i Indre By findes en indmuret runesten.
 
Runestenen var en del af biskop Friederich Münters "Museum Münterianum" - og der er mere at se i porten og i Bispegårdens vestibulen.
Læs: Den gemte runesten
 
 
 

Vind bogen "Komintern"

 
Sune med bogen
 
 
Bag om København er kommet i besiddelse af et par eksemplarer af "Komintern". "Komintern"er Benni Bødkers nye krimi. Historien udspiller sig i 1930'ernes København, hvor detektiven Johannes Borum havner i en mordsag. Johannes Borum kommer rundt på en del af byens beværtninger og forlystelsesetablissementer. Undervejs modtager han flere slag fra voldsberedte kommunister og nazister.
 
For at deltage i lodtrækningen om et eksemplar af "Komintern" skal du svare rigtigt på følgende spørgsmål.
 
Hvad var Komintern?
Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.
 
Der bliver trukket to vindere blandt de rigtige besvarelser. Vinderne bliver fundet torsdag den 24. oktober og de får direkte besked via e-mail.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogforside
 
Strøget
 
Journalist Palle Kochs bog "Strøget” udkom på forlaget Gyldendal i 1967. "Strøget" er illustreret med tegninger af Holger Worm.
 
"Palle Koch har skrevet 181 sider om Strøget. Strøget fra Kongens Nytorv til Rådhuspladsen. Københavns main street, der har undgået main streeters dræbende kedsommelighed. Men ikke undgået borgerliggørelse, tivolisering hedder det i Palle Kochs muntert elskværdige, men ikke ukritiske bedømmelse", skrev Ole Hyltoft Petersen i "Forelsket i Strøget" i Aktuelt (2. december 1967).
 
I "Strøget - som var" i Ny Tid stod der bl.a.: ""Strøget" er et historisk fænomen, og det er en sjov tilfredsstillelse at få det bekræftet af andre, sådan som redaktør Palle Koch gør det i sin bog "Strøget", der karakteriserer Københavns Strøg som byens "Algade" med "menneskelige mål, der passer til et Lidenlund og klæder en Metropolis"."
 
 
 

Læser til læser

 
To vindere
 
 
Anbefalinger
 
To Bag om København-læsere har været forbi biblioteket. Her hentede de "Historien om Europa" som de vandt i konkurrencen i sidste nyhedsbrev. De kom begge med en anbefaling af en god bog om København.
 
Annalise, fra København K, anbefaler Ove Bjørn Petersens bog "I digterens Spejl : en litteraturhistorisk fodrejse på Christianshavn", som Christianshavns Lokalhistoriske Forening & Arkiv udgav i 2021.
 
- "Forfatteren beskriver sin bog som en "poetiske fodrejse i byen". Der er digte af kendte som ukendte, der gennem 400 år har haft og har deres gang på Christianshavn. Kunstneren Henrik Schütze har illustreret forskellige spots, det er værd at stoppe op ved."
 
- "Søren Kierkegaard kom her ofte, og vi kan bruge bogens digte og gåture til, som ham, at gå os "det daglige velbefindende til og gå fra enhver sygdom"."
 
Hans Ravn anbefaler en ældre sag: "Dansk guldalder eller Oprøret i tugt-, rasp-, og forbedringshuset i 1817" af Jens Engberg. Bogen blev udgivet på Rhodos i 1973.
 
- Bogen er en beskrivelse af København i starten af det 19. århundrede, set gennem oprøret og branden i tugt-, rasp-, og forbedringshuset. Det lå på Christianshavn torv, hvor Lagkagehuset ligger i dag."

- "Jeg læste bogen, da jeg lige var begyndt at interessere mig for Københavns historie og fik underbygget min forståelse af byens fysiske betingelser og min sociale indignation og retfærdige harme. Bogen viste mig en sammenhæng mellem historiens og nutidens by. Dens beskrivelser af forholdene for de indespærrede og af det samfund, der straffede mennesker urimeligt hårdt er detaljeret og læserne kommer tæt på de mennesker, der var involveret."

- "Forfatterens brug af nogle personer, der går igennem historien, giver en underholdende og grundig bog, om livet i København med skrald, blod og fattigdom, på et tidspunkt, der ellers typisk fremstilles romantiseret."
 
 
 

For 75 år siden

 
Selvbetjeningsbutik
 
26. oktober 1949: Den første selvbetjeningsbutik i København åbnes i Vigerslev af Hovedstadens Brugsforening
 
Ved indvielsen af Københavns første selvbetjeningsbutik deltog minister u. p. fru Fanny Jensen. I dagspressen kunne københavnerne se ministeren navigere gennem den nye forretning med en selvbetjeningsvogn. Butikken åbnende i den nybyggede Vigerslevgård, Vigerslevvej 222. I dag ligger der en Netto på adressen.
 
"I dag betragter vi selvbetjeningsbutikker som en selvfølgelighed, men dengang var de intet mindre end en sensation. S-butikker havde gennem lang tid ikke været noget særsyn i udlandet. Ideen var oprindeligt undfanget allerede i 1916 af amerikaneren Clarence Saunders, og den gik nu sin sejrsgang ikke alene i USA, men også i Sverige og andre lande, hvor den ikke hæmmedes af varemangel og rationering.
(citat: Brugsforeningen HB 1941-1973 af Hans Rishøj)
 
Social-Demokraten var på pletten til åbningen og skrev i "Strålende première på byens første HB-selvbetjeningsbutik" (27. oktober 1949): Spejle, lysstofrør, lækre varer i cellophan, smør og salater på køleplads, indkøbsglade husmødre, skubbende små fikse, rødlakerede vogne med ståltrådskurv foroven og forneden .... sådan modtager Københavns første selvbetjeningsbutik kunden. Selvom det skulle hænde, man kom lidt morgengnaven af sted hjemmefra, må man absolut klare op ved alle de farver, der stråler en i møde."
 
I samme artikel udtalte Minister u. p. fru Fanny Jensen: "Som husmor har det helt overvældet mig at se, hvor hygiejnisk alt er indrettet. Jeg var lidt bange for, at det nu måske var slut med, at mødrene kunne sende børnene i brugsen med en seddel, men også i selvbetjeningsbutikken træder personalet hjælpende til, hører jeg."
 
I notitsen "Hovedstadens Brugsforening" skrev Sjællands-Posten (22. november 1949): "HBs første selvbetjeningsbutik gør stor lykke. Kunderne kan lide at handle sådan helt på egen hånd. Selv er HB så tilfreds med begyndelsen, at man snarest muligt vil gå i gang med at indrette flere S-butikker. Af ovenstående skitsetegning fremgår den nye butiks indretning. Indgangen er ved 1. Derefter tager man en vogn ved 2, "dagens tilbud" (3), videre forbi de fyldte konserveshylder (4), kommer til viktualiafdelingen (5), grøntsagerne ved butikkens endevæg (6) og kommer forbi husgerådafdelingen (7). Midt i lokalet findes kolonialhylder, kemisk-tekniske vare m. m. og man slutter besøget ved kassen (8) og går ud ved 9."
 
 
Footer