Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Jeg er glad for at kunne præsentere en håndfuld artikler om København. Artiklerne er suppleret med en bog fra bibliotekets kælder, et 110-års jubilæum for en bygning - og ikke mindst en konkurrence, hvor et par heldige læsere af nyhedsbrevet kan vinde en fin bog.
 
Københavns Biblioteker har fået ny hjemmeside. Derfor ser det anderledes ud når du klikker på et link til en artikel på hjemmesiden, eller til et materiale fra bibliotekernes samling.
Alt er ikke helt på plads endnu og der udvikles stadig på siden. Derfor kan du opleve, at sider eller fungerer, som du kender, endnu ikke er på plads. Og så er der ting, som blot fungerer anderledes end du er vant til.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
Stregtegning af en mand og to kvinder
 

Da kultusministeren gik på horehus

Hor og politik: Den flamboyante godsejer og kultusminister Jacob Scavenius, er centrum for årtiets største skandale. En skandale der ryster det borgerlige samfund, hvor kristendom, moral og ægteskab hyldes, men samtidig ignoreres den stigende prostitutionen i København.
 
Scavenius standser udfor Knabrostræde 24 – ser sig hurtigt omkring og går ind i opgangen. Vinduet på første sal åbner og en knaldende champagneprop runger i den smalle gade.
Læs: Da kultusministeren gik på horehus
 
Kiosken på  toppen af Rundetaarn.
 

Handel i alle højder i Rundetaarn

Til salg: Med sommerens komme kan man igen købe en is, en kop kaffe eller en souvenir på toppen af Rundetaarn. Salget fra Topkiosken er imidlertid blot det seneste kapitel i historien om handel i det gamle tårn.
 
En af de første omtaler, vi har om salg i Rundetaarn, stammer fra 1800-tallet, hvor der angiveligt i begyndelsen af Sneglegangen har været et udsalg af de fjer, som tårnets portner tjente lidt ekstra på at sælge til officerer og pyntelystne damer.
Læs: Handel i alle højder i Rundetaarn
 
Mindetavle
 

Mindetavle for klubmand

Idrætshistorie: B93 er en ægte Østerbroklub med en lang historie. I årene efter at B93 blev stiftet, var I.C. Gandil en af de centrale personer i organisering af klubben og af idrætten i København. På B93's klubhus er der opsat en mindetavle for Johan Chr. Gandil.
 
I.C. Gandil (Johan Christian Gandil) blev født 1865 i Ringe og døde i 1915 i Klampenborg. Faderen, læge Johan Peter Gandil døde da I.C. Gandil var otte år gammel. Moder flyttede til Kalkbrænderivej på Østerbro.
Læs: Mindetavle for klubmand
 
Slotspladsen foran Christiansborg.
 

Grundloven fylder 175 år

Jubilæum: 175 er mange lys i lagkagen, og årene er da heller ikke gået sporløst hen over fødselaren fra 1849, der gennem tiden har fået 4 større revisioner.
 
I 1849 blev den første Grundlov vedtaget. Den erstattede Kongeloven fra 1665.
Læs: Grundloven fylder 175 år
 
Karens Minde Aksen
 

Karens Minde Aksen

Årets nybyggeri: Årets Bygningspræmiering blev afholdt hos Architecture Festival / CAFx. Her uddelte Københavns Kommune bygningspræmier 2024. Vinderen af publikumsprisen blev det grønne område Karens Minde Aksen, der er en del af byens klimatilpasning.
 
Karens Minde Aksen skal håndtere regnvand fra det omkringliggende kvarter. Her kan der tilbageholdes 15.000 kubikmeter vand. Parken dækker et område på 37.000 m². Ud over det rent praktiske, er parken blevet et hyggeligt, grønt område.
Læs: Karens Minde Aksen
 
 
 

Vind "Hovedstaden bag facaden"

 
Sune med bogen
 
Konkurrence
 
Fotografen Ulf Svane og historikeren Mathias Kobberrød Rasmussen har kreeret bogen "Hovedstaden bag facaden" med undertitlen "Mødesteder, tidslommer & mennesker".
 
I tekst og billeder beskriver "Hovedstaden bag facaden" gemte og glemte steder i byen. "Det er et portræt af de mennesker, der befolker stederne som stamgæster, kunder og indehavere, side om side med motiver af interiør, facader, genstande og det omkringliggende bymiljø. Det er en række personlige fortællinger om en vigtig, men desværre ofte overset del af byen, der fortjener offentlighedens opmærksomhed, så nye generationer af københavnere kan lære byen at kende og reflektere over dens fortid, nutid og fremtid", står er på Lindhardt og Ringhofs hjemmeside.
 
Vind bogen! Vil du være med i lodtrækningen om "Hovedstaden bag facaden" skal du blot svare på nedenstående spørgsmål:
 
Hos Mai’s Gardiner får kunderne personlig vejledning og råd til at finde gardiner, der passer til deres behov og smag. Men hvor ligger Mai’s Gardiner?

Brønshøj
Indre By
Østerbro
 
Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.

Der bliver trukket to vindere blandt de rigtige besvarelser. Vinderne bliver fundet torsdag den 20. juni og de får direkte besked via e-mail.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

Oplev "Hovedstaden bag facaden"

 
Ekspedient bag butiksdisk i en gardinbutik
 
Fotoudstilling på Københavns Museum
 
Hen over sommeren – faktisk helt hen til 20. oktober – kan du opleve udstillingen "Min Butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens" på Københavns Museum.
 
I udstillingen møder du byens nichebutikker som hundesalonen, petroleumslampeforhandleren og et persiennevaskeri.
 
"Fotoudstillingen viser et øjebliksbillede af 2022, hvor fotograf Ulf Svane og historiker Mathias Kobberrød Rasmussen har besøgt et udvalg af små erhvervsdrivende og søgt at dokumentere historien bag butiksfacaderene. Københavns Museum har sammen med Ulf og Mathias udvalgt 20 steder, der tilsammen fortæller om de forandringer en storby undergår, når teknologi, indkøbsvaner, demografi og politik påvirker byudviklingen", skriver Københavns Museum i en pressemeddelelse.
 
På billedet ovenfor ses Charlotte bag disken i Mais Gardiner (Foto: Ulf Svane). Fotoet kan ses på Københavns Museum og i bogen "Hovedstaden bag facaden" der danner baggrund for fotoudstillingen.
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogforside
 
Sumpen, liberalisterne og de hellige
 
I 1981, da Christiania havde eksisteret i 10 år, udsender Børge Madsen den kritiske analyse af fristadens politik og økonomi "Sumpen, liberalisterne og de hellige", med undertitlen: "Christiania - et barn af kapitalismen".
 
"I den sidste tid at sig christianit-liv gik Børge Madsen meget og grundede over udviklingen. Det blev parret med de samfundsfaglige studier, specialet om "Skorpionens halespids" vakte megen opsigt, og nu er alle overvejelserne dynget op i bogen "Sumpen, liberalisterne og de hellige", der indeholder det til dato mest avancerede forsøg på at sætte fristaden i "system", skrev Steffen Larsen i "Farvel Christiania" i Lands-avisen Aktuelt (4. november 1981)
 
Om værtshuset Woodstock
 
"Når man lige åbner døren til Woodstock vælter man næsten bagover, overvældet af musikdrønet og osen fra alle chillummerne. Indenfor sidder pusherne bænket ved nogle planker, der fungerer som borde og bænke. Der sidder de med en klump placeret ved venstre hånd, kniven er stukket ned i bordet og vægten hænger på væggen bagved. Man skal råbe højt hvis bartenderen eller pusheren skal høre din bestilling. Rundt omkring vælter fulde mænd omkring, der er yderst få kvinder i lokalet. De fleste sidder med et sløvt blik og stirrer tomt for sig ud i rummet.
 
Rundt imellem og under bordene løber hunde, med øjne så store som tekopper. Det er pushernes vagthunde, jo større jo bedre. Samtidig er det deres kæledægger, hundene får alt hvad et hundehjerte kan begære af dåsemad og slagterben. Når hele verden har svigtet har man da altid sin hund tilbage. Hunden symboliserer kærligheden – savnet på samme."
(citat: Sumpen, liberalisterne og de hellige)
 
 
 

For 110 år siden

 
Idrætshuset 1914
 
7. juni 1914: Idrætshuset på Østerbro indvies
 
Idrætshuset er en del af idrætskomplekset omkring Østerbro Stadion. Opførslen af bygningen begyndte i 1911 og Idrætshuset stod færdig i 1914.
 
"Ingen vil benægte, at Idrætshuset er en stor og smuk Bygning, den københavnske Idræt værdig. Den præsenterer sig i det ydre som bygget af røde Sten, men er jo i øvrigt af Jærnbeton. Et højt rødt Tegltag, hvorpaa der rider tre dekorativt virkende Aftræksskorstene, bidrager til at give det imponerende Højdevirkning. Nær den sydvestlige Gavl stikker den store firkantede Skorsten op, som hørte til dette Huses Varmeanlæg, saa længe Idrætsparken selv besørgede Opvarmningen. Ved hver Ende nærmest ud mod Gadelinien fortsætter Huset sig i lave Pavillonbygninger, som bidrager yderligere til at give Hovedbygningen Højde. Den ene af disse Gavlpavilloner er lejet ud til Athletklubben Dan, medens der i den anden findes en lille Kafé, som er meget søgt af Idrætsdyrkerne og deres paarørende.
(citat: "Københavns Idrætspark : 1911 - 7. marts - 1936")
 
21. maj 1914 tog Dagbladet avisens læsere med på "En vandring gennem Idrætshuset i Fælledparken". Heri skrev H. Meincke bl.a.: "Paa Frastand virker Bygningen ved sin rolige Stil, sine fornemme Linier og sine smukke Farver, og paa nært Hold har man et meget fornøjeligt Studium af den Frise af Mosaiken, hvormed Arkitekten Hr. Søren Lemche har prydet Facaden. Men ser Gymnaster i de forskellige Redskaber, Løbere, Fægtere, Brydere, Boxere, Køllesvingere o. s. v., det er overmaade sindrigt, hvad Bygmesteren har faaet ud af de tre og firkantede Smaasten, der har staaet ham til Raadighed for denne Pynt."
 
Footer