Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Velkommen til årets første Bag om København-nyhedsbrev.
 
Det er ikke mange dage, der er løbet på det nye år. Men der er allerede sket en del. Vi har haft snestorm og hård frost. Dronningen er abdiceret, og vi har fået en konge som regent.
 
Mai-Britt har fundet 5 gode bøger om dronning Margrete og kong Frederik (fra dengang han var kronprins). Berit beretter om eventyrforfatteren H. C. Andersens ungdom. Han var en beundrer af kongehuset, og i hans eventyr vrimler det med prinser og prinsesser.
 
Du kan også møde københavnerhistorikeren Heidi Laura, der bl.a. har skrevet en biografi om den gavmilde københavner Johannes Hage.
I de digitaliserede aviser på Mediestream har jeg fundet en tragisk historie om mord og selvmord - og der er igen en god bog fra bibliotekets kælder.
 
God læselyst
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
Bogforsider
 

5 af de royale

Abdikation. Midt i champagnen, kransekagen og de øvrige nytårslækkerier detonerede dronning Magrethe nytårsaften en bordbombe af de større. Og det oprindeligt latinske ord ’abdicatio’, der betyder at frasige sig tronen, har fået utroligt megen spalteplads siden.
 
Søndag 14. januar afløste en københavner derfor en anden på tronen – og Bag om København ilede derfor straks til hylderne og i magasinet for at finde en stak, der kan hylde den nu aftrådte dronning – og måske give et indblik i tankerne hos kong Frederik 10. og dronning Mary.
Læs: 5 af de royale
 
Heidi Laura
 

Mød Heidi Laura

Bag om københavnerhistorikerne: Det er sundt for sjælen at vandre i byens historie, mener journalisten og forfatteren Heidi Laura.
 
Senest har hun skrevet biografien "Den stille filantrop" om den gavmilde københavner Johannes Hage. Og så har hun desuden stået på hovedet i en anden københavners smykkeskrin - nemlig dronning Margrethes. Og hun er ikke i tvivl: Genstande 'taler' og fortæller historie.
Læs: Mød Heidi Laura
 
HC Andersen vifter med hatten
 

Den emsige ælling

Den unge H.C. Andersen: "Jeg vil være berømt, ellers bryder jeg mig ikke om at leve!"
Hans Christian flytter hjemmefra – meget langt hjemmefra. Han vil blive til noget... noget stort!
 
En 14-årig dreng på sit livs eventyr. Alene – og med kun 13 rigsdaler og et rejsepas på lommen – men med hovedet sprængfyldt af ambitioner. Hjertet svulmer af håb – for fine herrer i hjembyen, har vist hans talent interesse og endda præsenteret ham for kongen!
Læs: Den emsige ælling
 
Mindetavle
 

J. Moresco – mode i København

Firmahistorie: I baggården ved Østergade 24B er der opsat en mindetavle for firmaet J. Moresco. Mindetavlen fortæller blandt andet, at firmet blev grundlagt 16. april 1856 af etatsråd Jacob Heinrich Moresco (1828-1906).
 
Historien om Jacob Heinrich Moresco er historien om en ung mand, der starter en lille virksomhed op og som gennem vedholdenhed og forståelse for sit fag, opbygger en succesfuld forretning.
Læs: J. Moresco – mode i København
 
To ansigter - en mand og en kvinde - i stregtegning
 

Massemord i Løngangstræde

Forbrydelser: Fredag den 23. august 1895 mødte Anders Andersen fra Aggerbo op på Nørregades politistation, hvor politiassistent Niels Jensen ventede ham.
 
Anders var dybt berørt over den forbrydelse hans bror havde begået. Han græd heftigt under samtalen med politiassistenten. Da familien hjemme i Aggerbo tidligere havde hørt om broderens forbrydelse, var den gamle 70-årige far blevet lam af rædsel. Han havde grædt og jamret i fortvivlelse.
Læs: Massemord i Løngangstræde
 
 
 

Vind Irma

 
Bogforside
 
 
Konkurrence
 
Bag om København har modtaget to eksemplarer af "Irma : Alt det, du havde glemt, du kunne huske" af Dorthe Chakravarty. Bogen udkom november sidste år på Strandberg Publishing.
 
"Bogen portrætterer Irma som pioner på utrolig mange fronter. Historien om den lille Irma-pige som foregangskvinde er fortalt med overskud og i et dejligt tempo af Chakravarty, der har styr på sit stof og forstår at fremstille den lille historie i den store." skrev Signe Wulff i anmeldelsen "Drømmenes supermarked" i Weekendavisen (10. november 2023).
 
Svarer du rigtig på følgende spørgsmål, er du med i lodtrækningen om "Irma : Alt det, du havde glemt, du kunne huske".
 
Irma-forretningerne har altid været kendt for at være en virksomhed med holdninger. Hvornår var det Irma, sagde nej tak til de røde wienerpølser, pga. de kunstige farvestoffer?
 
 
Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.
 
Der bliver trukket to vindere blandt Bag om Københavns læsere. Vinderne bliver fundet torsdag den 25. januar. Vinderne får direkte besked via e-mail.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

Se Irma

 
Irmaposer. Foto: Christina Kayser O
 
 
Udstillinger
 
Selv om den sidste Irma-butik endnu ikke er lukket, er Irma kommet på Museum.
 
1. februar åbner udstillingen "Irma - en designhistorie", der udfolder den kendte supermarkedskædes lange designhistorie.

Irmahønen, Irmapigen, Irma-nettet og Irmakaffe. I 137 år har Irma solgt dagligvarer til københavnerne. Udstillingen viser en række af Irmas mest elskede grafiske elementer som Irmapigen og de røde hjerteklistermærker, som man fik udleveret ved kassen, men også meterhøje Irmapigen-skilte, neonreklamer, kunstdåser og kunstposer, Irma-legetøj og engangstrusser i papir fra 1960’erne.
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogforside
 
Borger i København mellem to verdenskrige
 
Jan Møller udgav i 1966 sin første bog med titlen "Borger i det gamle København ". Det blev til 47 udgivelser inden Jan Møller døde i en alder af 91 i 2021. I 1985 udkom "Borger i København mellem to verdenskrige" på forlaget Sesam. Bogen dækker perioden 1914 til 1969. 25 år hvor der skete store omvæltninger.
 
"Jan Møller fortæller om, hvordan københavnerne boede, om kolonihaver, skovture, film, sport, teater, kunst og litteratur. Om sporvogne og de nye S-tog, om biler og motorcykler. Der er endvidere afsnit om, hvad tøj man gik med, om radioens barndom og om de spændende begivenheder, der optog københavnerne dengang", hedder det på bagsiden af "Borger i København mellem to verdenskrige".
 
I avisen Djursland (7.1. 1986) skriver anmelderen, at bogen ikke alene er "en skildring af byens udvikling men også en fængslende beretning om tidens dagligdag, med dets krav til påklædning, forlystelser og sociale foranstaltninger, trafikmidler osv."
 
Erik Wassard var også begejstret og i artiklen "København, du har alt – men også en fremtid?" i tidsskriftet "Bygning, By og Land": "I et forbilledligt klart og letforståeligt sprog – bogen, ja, hele serien burde anskaffes som klassesæt til skolebrug – fortæller Jan Møller om sin barndoms by. For til forskel fra de øvrige binds København, har forfatteren selv oplevet den periode, han beskriver.
At det ikke var lutter idyl, kan man læse sig til netop i afsnittet om mælkedrengene, det var hårdt børnearbejde, med skoletimerne og lektierne blev det let til en arbejdsdag på 12-15 timer for de 10-14 årige."
 
 
 

For 100 siden

 
Avisklip og bogforsiden
 
Arbejdernes Oplysningsforbund
 
9. januar 1924: Arbejdernes Oplysnings-Forbund holder sit konstituerende møde i den socialdemokratiske Rigsdagsgruppes mødelokale.
 
I november 1922 blev et fællesudvalg sammensat for at undersøge mulighederne for at organisere oplysningsarbejde for arbejderbefolkningen.
 
"Socialdemokratiet, De samvirkende Fagforbund, Det kooperative Fællesforbund og Danmarks socialdemokratiske Ungdom besluttede at stifte Arbejdernes Oplysningsforbund. De udgjorde siden hen AOF's grundorganisationer. Derudover blev det besluttet, at fagforbundene kunne tilslutte sig som medlemsorganisationer i AOF.
Stiftelsen af Arbejdernes Oplysningsforbund markeredes ved det konstituerende bestyrelsesmøde den 9. januar. 56 fagforbund tilsluttede sig straks AOF. Landstingsmand C. V. Bramnæs blev valgt til formand for AOF – og typograf Harald Jensen blev AOF's første daglige leder."
(citat: "Fra oplysning til uddannelse" af Erik Stubtoft, 1999)
 
 

Vil du slå ihjel for en god krimi?

 
Bogforsider
 
Førstevælger
 
Få de nyeste krimier direkte i din mailbakke!
 
Nyhedsbrevet Førstevælger er til dig, der elsker bøger. klik af ud for kategorien "Nye mordsager og nervepirrende thrillers" nedenfor og få samtlige nye krimier, mordtrends og saftig bogsladder i Københavns Bibliotekers Krimispecial, der lander i indbakken hver anden måned.
 
Footer