Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Det er blevet december og der er kun lidt over en uge til juleaften. Der er drysset lidt jul ud over nyhedsbrevet.
 
Det hele går dog ikke op i nisser og julehjerter. Jeg har samlet et udvalg af årets bogudgivelser. Berit leverer et podcast om Chris Madsen der startede som svindler i Danmark og endte som en legende i det vilde vesten.
 
Rasmus Agertoft skriver om Rundetaarns korte tid som fyrtårn. Der er lidt om en fodboldkamp og i kælderen har jeg fundet en bladrebog for københavnselskere.
 
Find juleøllet frem, og lad os nyde en københavnsk jul med masser af brændte mandler i Købmagergade, juletræ på Rådhuspladsen og forhåbentlige en boggave eller to.
 
God jul og godt nytår
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
Fyrtårnet ved Alexandria
 

Rundetaarn som fyrtårn

Rundetaarn har en kort, men lysende fortid som fyrtårn, og også på et symbolsk plan er der en forbindelse mellem Christian IV’s gamle tårn på Købmagergade og verdens kendteste fyrtårn.
 
I december måned lyser Rundetaarn op med julelamper i Sneglegangens vinduer, og det er ikke første gang, der er lys i det gamle tårn. Faktisk har det engang optrådt som fyrtårn, og selv om det er hele 273 år siden, er historien nogenlunde godt belyst, om man så må sige.
Læs: Rundetaarn som fyrtårn
 
Christen Madsen Rørmose
 

Fra småsvindler til westernlegende

Udvandring: Christen Madsen Rørmose startede som småsvindler og endte som lovhåndhæver og legende i det vilde vesten.
 
Christian turnerer rundt med et tiggerbrev og en falsk identitet. Han narrer penge fra fine folk - men København besegler hans skæbne og han ender ombord på et skib til Amerika - uden returbillet.
Læs: Fra småsvindler til westernlegende
 
Bogforsider
 

Bøger om København 2023

Fra bogstakken: Hvert år byder på nye spændende bøger om København. 2023 var ingen undtagelse. Jeg har fundet et godt og bredt udvalg.
 
Måske du kan finde en idé til en julegave, eller en god bog til fridagene.
Læs: Bøger om København 2023
 
Julemand i Rundetaarn
 

Det er jul, det er cool

Fra arkivet: "Med fornøjet glimt i øjet, trækker folk i vintertøjet / Til den årlige folkevandring op og ned ad Strøget". Lad os gå i MC Einars versefodspor fra 1988 og tage på opdagelsesjuletur.
 
I København står vores fælles juletræ på Rådhuspladsen, så her starter vi vores vandring forbi byens (måske) første juletræ, en kongelig adventskrans, en svinsk litograf og gratis julegaver. Og du behøver hverken vanter eller paraply, du kan følge med i julespøgen lige her.
Læs: Det er jul, det er cool
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Kultorvet og en bog
 
Forbavsende København
 
Ebbe Sadolin (1900-1982) var tegner og en kendt skikkelse i Københavns gader. Her gik, den garderhøje mand, rundt og iagttog alt omkring sig.
 
Ebbe Sadolin var uddannet på Kunstakademiet og arbejdede nogle år som keramiker og kunsthåndværker.
Han fik sine første vignetter trykt i Nationaltidende, men han huskes mest som bladtegner for Berlingske Tidende, hvortil han blev tilknyttet i 1943.
 
I 1979 udgav forlaget Carit Andersen "Forbavsende København" med over 100 tegninger af Ebbe Sadolins oplevelser af byen. En fin bladrebog for københavnselskere.
 
"Efter byvandringen over bogens blade begynder man at se anderledes på huse og træer, menneskenes myldren på strøgene, ensomheden i parken eller arkitekternes kraftanstrengelser, for længst gjort forsonlige af tiden. Eller stregen? Forbavsende nok …" skrev anmelderne I Berlingske tidende 11.12. 1979.
 
 
 

Jul på biblioteket

 
Julebøger
 
God jul
 
Stakkevis af julebøger. Jul for børnene - og for familien. Julelæsning for voksne. Julearrangementer for alle med et julehjerte.
 
Det er jul og der er julestemning på bibliotekerne og på hjemmesiden.
 
 
 

140 år siden

 
Avisklip og en fodboldspiller
 
16. december 1883: Den første fodboldkamp i Danmark mellem to klubber finder sted på Rosenborg Eksercerplads.
 
Kampen, der stod mellem elever fra Birkerød Kostskole og Kjøbenhavns Boldklub's juniorer startede klokken 10:10. Kostskoleeleverne vandt 3-0. Kampen blev afviklet på Rosenborg Eksercerplads, som Kjøbenhavns Boldklub (KB) havde benyttet siden 1879.
 
"Hvert Parti havde stillet 13 Deltagere, alle under 17 Aar, og det gjaldt om at gjøre det største Antal Partier i Løbet af 1½ Time. Der begyndtes Kl. 10,10 og "Birkerødderne" viste sig strax "Kjøbenhavnerne" langt overlegne, thi ikke blot var der mere System og Ro i deres Spil, men ogsaa i Føringen af Bolden osv. viste de større Færdighed og mere fornuftig Hensyntagen end deres kjøbenhavnske Kolegaer."
(citat: Morgenbladet, 19. december 1883)
 
Det var dog ikke første gang der blev spillet fodbold. I 1879 blev fodboldspillet første gang præsenteret ved en kamp spillet ved Eermitageslottet. Her var det KB'ere der spillede mod KB'ere.
 
 
 

Overvældet af hverdagens gøremål

 
Pandafamilie
 
Appen biblioteket
 
Vi ved, der er masser at se til - lad biblioteksappen holde styr på hele familiens bibliotekslån.
 
I appen Biblioteket kan du få det fulde overblik over familiens lån - samlet ét sted.
 
Det er nemt at tilføje flere konti. Når du er logget ind, kan du ubesværet skifte mellem familiemedlemmerne. 
 
Lad appen være din digitale hjælper, der holder styr på både lån og afleveringsfrister.
 
Footer