Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

November kan virke lang og mørk. En gennemsnitlig november byder kun på 53,8 soltimer mod 363,3 solskinstimer i maj. Det er tid til at krybe under tæppet i sofaen med en god historiebog.
 
Det er sæson for bogudgivelser og bogstakken med nye, spændende bøger vokser stadig. Og i kældrene har biblioteket gode bøger af ældre dato. Denne gang har vi fundet lidt godt om København og omegn - og så tager vi en tur til De Vestindiske Øer.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
David Hamilton Jackson
 

David Hamilton Jackson

Den sorte Moses: I anledning af David Hamilton Jackson Day, der fejres i det tidligere Dansk Vestindien 1. november ser Bag om København nærmere på agitatoren og redaktøren David Hamilton Jackson, der fik tilnavnet Den sorte Moses.
 
"Hvem i alverden interesserer sig for Vestindien?" spurgte industrimagnaten Hagemann i Politiken i februar 1916. I Danmark var svaret: Få, som afstemningen om salget viste i december samme år. På øerne var det naturligt nok anderledes, og en af de fremtrædende skikkelser aflagde besøg i København i 1915.
Læs: David Hamilton Jackson
 
Togulykke
 

Den store togulykke 1897

Katastrofer: På Gentofte Station holder et forsinket lokaltog fra Holte fyldt med glade, men trætte udflugtsrejsende. Toget er klar til afgang, men bliver pludselig påkørt af et særtog fra Helsingør, der kører uden stop fra Holte til København.
 
Gentofteulykken var – målt i antallet af omkomne og sårede – den største jernbaneulykke som var indtruffet på de danske jernbaner.
Herman Bang skriver om ulykken. Karin Michaelis befinder sig i én af togvognene.
Læs: Den store togulykke 1897
 
Relief af Frederik III
 

Vandkunsten

En gade i Indre By: Vandkunsten er et stednavn, der kan sætte fantasien i gang. Boede her en vandkunstner, eller stod her et særligt flot springvand? Eller er det en sammentrækning af vanvid og kunst?
 
Benævnelsen Vandkunsten kendes tilbage til Christen III's tid, hvor stavemåden var "Vaterkonst", der blev nævnt i en befaling til en lensmand i 1539. I 1547 omtales en gård ved "Waterkunstenn". Navnet sigter til et pumpeværk, der pumpede vand op til Københavns Slot.
Læs: Vandkunsten
 
Bogforsider
 

Byhistorie, Brecht og dødelighed

3 fra bogstakken: Der er masser af nye bøger på bibliotekerne og hver uge kommer der nye titler til. Jeg har fisket 3 titler ud af den stadige strøm af nye bogtitler.
  • Danmarks byer fra renæssance til enevælde
  • Brecht og danskerne
  • Dødeligheden daler
Læs: Byhistorie, Brecht og dødelighed
 
Gravkammer
 

Gravminder


På kirkegården: Tag på rejse ind i litteraturen og døden med ny lydvandring på Vestre Kirkegård.
 
"Gravminder" er en atmosfærisk, litterær og historisk lydvandring skabt af Sydhavnens Bibliotek, hvor minder, skæbnefortællinger og begravede litterære sjæle vækkes til live. Så på med høretelefonerne og tag afsted på en rejse ind i litteraturens skød og dødens stille favn på Vestre Kirkegård.
Læs: Gravminder
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Sune med en bog
 
København! - hvorfor?, hvordan?
 
I 1993 udsendte overborgmester Jens Kramer (Københavns magistrat, Overborgmesterens afdeling) bogen "København; Hvorfor? Hvordan?". Borgmesterens ambition var at styrke kendskabet til byen i ind- og udland. Derfor var halvdelen af de 10.000 eksemplarer som "København; Hvorfor? Hvordan?" blev trykt i, på engelsk.
 
Bogen "består af en række beskrivelser af København set indefra og set udefra. Beskrivelsen af byens muligheder set udefra skyldes en række indsigtsfulde personer, som fra forskellige synsvinkler og gennem forskellige temperamenter har tegnet et tankevækkende billede af Københavns aktuelle situation." skrev "Berlingske Tidende" 19. juni 1993.
 
"København; Hvorfor? Hvordan?" består af 22 synspunkter og 62 eksempler. "Ambitionen har ikke været en dybtgående redegørelse for alt af interesse eller at afveje de enkelte eksemplers indbyrdes betydning. Det overlades til læseren selv, der i øvrigt i bogens appendiks vil finde både adresser, billedindeks og forslag til supplerende læsning. De 62 eksempler er gengivet i fire kapitler og inden for hvert kapitel præsenteret i en rækkefølge, der gør en fortsat læsning overskuelig," skrev Politiken 18. juni 1993.
 
Et af synspunkterne i bogen er Per Højholts "Et synspunkt fra Jylland". Han skriver bl.a.: På ét område, som også er svært at håndtere rent organisatorisk, er Københavns betydning for kulturlivet i hele landet indiskutabel: Uddannelsen eller dannelsen af kunstnere. Man bliver ikke kunstner af at bo i København, det er der mange beviser på, men netop metropolens rigelige miljø, dens institutioner, dens overordentlige tilbud og rigere tilgang af talentmasse gør den enestående.
De fleste unge skabere af kultur inden for næsten alle kunstarter, bliver før eller senere brugere af en storbys faciliteter, så problematiske de end kan være. For vækstlaget i hele landet, det som et fremtidigt etableret kulturelt liv skal nære sig af, er København nødvendig."
 
 
 

For 110 år siden

 
Hesteomnibus på Rådhuspladsen og en stor folkemængde
 
5. november 1913: Sidste hesteomnibusser kører på Strøget mellem Kongens Nytorv og Rådhuspladsen.
 
Frederiksberg Sporvejsselskabs gamle hestetrukne omnibusser, der kørte på strækningen Københavns Rådhusplads-Kongens Nytorv via Strøget, blev taget ud af drift.
 
"I Dag er der Fest paa Strøget. De gamle Hesteomnibusser er flagsmykkede og pyntede med Grønt og Blomster, og adskillige af Strøgets Handlende har ogsaa hejst Flag.
I Dag sker der nemlig Overgangen fra Hesteomnibus til Motoromnibus.
Ved 12-Tiden oprinder det festligste Øjeblik. Da kører den sidste af de gamle Rumlekasser fra Gl. Kongevej til Kongens Nytorv og tilbage igen til Raadhuspladsen.
(...)
Saa snart Omnibussen har naaet Raadhuspladsen køres den ud til Remissen paa Mariendalsvej, hvor den sammen med de andre 15 Omnibusser, hvoraf de ældste stammer fra 1873, og de 81 Heste kommer under Auktionshammeren paa Mandag."
(citat: Folkets Avis, 5. november 1913)
 
 
 

History Reference Center

 
History Reference Center
 
E-materialer
 
History Reference Center er en fuldtekstdatabase med referencebøger, magasiner, tidsskrifter og tusindvis af primære kildedokumenter, og dækker både amerikansk historie og verdenshistoriske emner.
 
Her kan du f.eks. finde præsident Bill Clintons tale fra Clintons besøg i København i 1997: Remarks to the citizens of Copenhagen.
Eller du kan læse artiklen Edward Wilmot Blyden fra "Pan-African History", 2003. Forfatter, politiker og diplomat Edward Wilmot Blyden blev født på Sankt Thomas inden slaveriet var ophørt.
 
Footer