Alting flyder, baby                                                                                                                                                                                                              

Kære læser

 
Velkommen til LITTERÆR FLUXUS - bibliotekets nye, eksperimenterende vovestykke af et nyhedsbrev, der dykker ned i den ypperste, smalleste og underligste litteratur på hylderne. 
 
Fra luksus til fluxus
LITTERÆR FLUXUS udspringer af det tidligere nyhedsbrev, Litterær Luksus – nu med en helt ny redaktion bag tasterne. Ligesom vores navnefader* kommer Litterær Fluxus til at stå i eksperimentets tegn: i dette nummer dykker vi ned i et litterært motiv, men næste nummer? All bets are off. Revolutionens flodbløge fosser frit! 
 
Safterne driver i det første tema
Når ignoranter kalder bøgernes verden tør, kunne de ikke tage mere fejl. På denne jomfrurejse besejler vi derfor det stormombruste tema: VÆSKE! Her cruiser vi bl.a. igennem sjaskede trends i litteraturens andedam, dugfriske debutanter og uhørt saftige sexscener. Spænd svømmebæltet, uforfærdede læser!    
 
Velkommen til LITTERÆR FLUXUS
 
* Den kunstneriske fluxusbevægelse. Tjek deres manifest
 
 
 
Fugtige lister
 
 
Fra not til vådt
Litterære tendenser på en skala fra knas til sjask
 
Knas: Sexscenerne i samtidslitteraturen er tørre som ørkenbagt strørasp. Som Linea Maja Ernst skrev i Weekendavisen: "Når mine veninder fortæller mig, at de godt kan lide Rooneys romaner, fordi de er sexede, bliver jeg bekymret for deres sexliv.” Samme Ernst udkommer med sin debutroman i maj. Find et eksklusivt uddrag herfra allernederst i nyhedsbrevet og vurder saftigheden selv. 
 
Dryp: Det litterære landskab flyder pt. med genudgivelser af ældre perler, fra dengang forfatterne var for velopdragne/kristne/hæmmede til at skrive direkte om erotik, men til gengæld var mesterlige til at lade safterne svuppe mellem linjerne. Så hvis du er til liderlig lavadel, svedskjolder på stramme silkekjoler, sitrende blod og unge syfilistiske kvinder der trykker dugvåde blomster mod brystet*, så er der masser af guld at finde. 
 
Sjask: Det kommer måske som en overraskelse, men bøger om væske på Lolland er en af de helt store trends pt. I Lea Marie Løppenthins Livet går over sine bredder forvandles vandholdige døde kroppe til muldjord på et lollandsk lig-komposterings-begravelsescenter. Jens Vilstrups barske Lalandia går lige til kilden: børnefamiliernes (og – ormenes) klorfyldte paradis, hvor en blodig vandrutsjebanescene vil arre dig for livet. Det højeste vandtryk findes i Peder Frederik Jensens hardcore historiske roman Rans vilje, om flodbølgen der gennembankede virkelighedens Lolland i 1872.
 
Vi venter spændt på flere bøger med signaturduften l’eau de lolland.
 
*Psst: tjek i så fald testresultat Ø i testen nedenfor.
 
Find din næste våde læseoplevelse
 
 
Den store væsketest | Vælg mellem alverdens udvandede citater og opdag, hvilken bog der matcher din væskebalance.

1.  Hvor vil du helst holde ferie?
  • Å: Ved ”plumrede søer og stille vande, der stinker af råd og kadaver, et hjem for slimede karper kranset af sukkende siv.”
  • Æ: "[I] solen foran Sebastopol eller Pussy Galore på Sankt Hans Torv med en iskold fadøl"
  • Ø: Mine forældres landsted: “den plet på jorden, hvor det eneste, det gjaldt om, var at føle dybt, spise godt og lade sig forkæle."
 
 
2.  Du har taget metroen til Amager Strand. Hvad tænker du, når du får Øresund i sigte?
  • Ø: "Smukt, smukt … man bader i dufte og følelser."
  • Æ: "Druk, selvdestruktion, skilsmisse, skibskatastrofer og pludselig død." 
  • Å: "Han som drikker den bryg uden vånde har selv en del af de slimede fisks sorg i sit væsen."
3.  Du sidder på Søpavillonen og kigger på den evindelige menneskevandring rundt om søerne. Hvad er der i dit glas og i dit hoved?
  • Å: "Et ordentligt skvæt af Böhmens Sorte øl, så ud og skide på den læsende offentlighed."
  • Æ: "Jeg er fuld af danskvand og dominerer alt med min ædruelighed."
  • Ø: "Moselvin... Majnatten og dens søde hemmeligheder"
 
 
4.  Hvad bruger du til at gøre rent?
  • Æ: "Alkohol. Kokain. Hash. Det er man nødt til for at kunne blive ved”
  • Ø: "Stuepigen Lina.... med panden fuld af våde hårlokker"
  • Å: "[M]an behøver ikke at kradse grundigt i yndigheden med nosferatuneglen, før fæl råddenskab vælder frem."
 
Flest Æ'er: Du har valgt flest citater fra Jesper Steins Ædru. Du har en hang til de forbudte dråber, men forsøger at drukne dine sorger i et glas apollinaris og beder Jesus holde sine forvandlerfingre fra din h2o.
 
Flest Ø'er: Du har valgt flest citater fra den syfilitiske greve Eduard von Keyserlings dekadente tekstsamling Ved sydskrænten. Fortiden er den ø, du helst vil drive i land på.
 
Flest Å'er: Du har valgt flest citater fra Harald Voetmanns Sotades kiste, der består af syv ustyrlige selvportrætter. Lad os bare sige, at du sætter pris på ikke at vide, hvor åen ebber ud.
 
 
Bestil bogen
 
 
 
Bestil bogen
 
 
 
Bestil bogen
 
 
Debutanten sprutter
- Elias Sadaq
 
 
Sæd, sprut og salver! Det er en strøm af saftig poesi, Elias Sadaq har samlet i Djinn. En digtsamling om en ung mands queer-muslimske erfaring, hvor safterne må sive i skjul. Det til trods bruser forelskelserne, kærligheden og ikke mindst begæret frem:  
   
   "Sammen med en ny dreng / i EDB-lokalet / bukserne nede om anklerne / ravhårde erektioner / på computerskærmen / kløvervaseline / og hænder    der famler / pikken den dunker og salven skinner / når jeg gnider den af på hans kind / laver en krone /og lægger den i hans sorte hår"  
 
Digtene er sanselige og flyder i filmiske frekvenser. Baggrundstæppet er Aarhus V, og scenerne varierer mellem jegets hjem i ”blokken”, hvor faren er voldelig, og så moskeen, skolen, ved City Vest og Bazar Vest:  
 
   "Han er min hvirvlende dervish / vi spreder os ud / til alle verdenshjørner / overvågningskameraet på blokken / ser det hele / mens duerne lander på elmasten / splintrer et grønthandlervindue / i Bazar Vest / dadler og granatæbler / safter løber ud / mellem vores fingre"  
 
Ofte er vi blandt stoffer og hårdkogte typer klædt i guldkæder og dynejakker. Derfor foregår de seksuelle møder i skyggerne. Men nu er det slut: Sadaq beskriver selv sin muslimske queer-erfaring som ”usynlig”. Med Djinn ønsker han at gøre den synlig og give andre med lignende erfaringer et spejl og styrke:  
 
”Jeg håber, at Djinn kan kickstarte en ny bølge af litteratur, hvor flere brune queer-personer tør blive synlige og bidrage. Og ikke mindst at digtsamlingen kan være med til at redde dem, der føler sig allermest alene”.  
 
Herfra skal det lyde: Lad væskerne drive, Sadaq! Vi håber at se flere springe ud i strømmen af saftige digte!
 
 
Bestil bogen
 
 
Uopdagede perler
Din unikke, snørklede og uudgrundelige tilbudsavis med bibliotekets bedste glemte tilbud
 
 
Når man i dag bygger et bibliotek op fra grunden, er det første på tegnebrættet ikke bøger, men vand. Vedtaget ved lov og ret: intet bibliotek uden drikkevand til de besøgende. Derfor må det første bibliotekstilbud, der hyldes i ’Uopdagede perler’, åbenlyst også være det offentligt tilgængelige vand i vandhanen. Gratis, praktisk og forfriskende.
 
Vandet løber som en inspirerende kilde igennem litteraturhistorien. Allerede i skabelsesberetningen, Første Mosebog lyder det: "Jorden var dengang øde og tom, mørke lå hen over urdybet, og Guds Ånd svævede over vandene." Vandet var nulpunktet, og ud af dette voksede senere lyset, himmel, land og dyr. Om det er hos Gud, i naturen eller på biblioteket. Vand skal til.
 
Det er også derfor, at det er en god fortælling, at Odysseus bruger 10 år på at tåge rundt på havet blot for at indse, at han må acceptere sin skæbne. Med vandet ved sin side, eller under sig for dens sags skyld, venter i sandhed stor indsigt. Og da Odysseus en dag træder op på landjorden og møder kyklopen Polyfemus, så er det ikke tilfældigt, at Odysseus siger, at han hedder Outis, hvilket betyder ’ingen’. For på landjord – er du ikke spor.
 
’Outis’ og ’ingen’ oversættes på latin til ’Nemo’. Så det vil være blasfemisk ikke at sende et anerkendende nik til Jules Vernes En verdensomsejling under havet, hvor hav-eremitten, Kaptajn Nemo viser mulighedernes rum i vandet. Hvor der er vand, er der vej, som man måske burde begynde at sige.
 
Vandet er tydeligvis der, hvor det sker, når det handler om skabelse, skæbne og sejrsvandring. Men vand både giver og tager, hvilket cli-fi-genregrundlæggeren J. G. Ballard understreger med fed i sin dystopiske Verden under vand fra 1962.  Her illustrerer den druknende verden afslutningen på mennesket som klodens navle: Det er ikke længere os, der hersker over naturen, men naturen der sætter dagsordenen for mennesket.
Om Ballard er endnu en falsk dommedagsprofet må stå hen, men med mængden af oversvømmelser i disse år får man da lyst til at læse Ballards dystopiske spådom nok engang.
 
Vand kan give grund til bekymringer. Og nogle gange på de mest banale måder. F.eks. var den amerikanske kultforfatter David Foster Wallace så flov over sin tendens til at svede, at han i gymnasiet bar rundt på en tennistaske i håb om, at folk ville tro, at han lige havde forladt tennisbanen. Så ja, selv en litterær eminence forfatter kan lade sig slå ud af et par vanddråber.
 
Wallace formåede nu også at hive visdom ud af havets røv, da han i 2005 holder afgangstalen for dimittenderne på Kenyon College med følgende anslag (senere udgivet i Dette er vand):
 
   ’Der er de her to unge fisk, der komme svømmende og tilfældigvis møder en ældre fisk på vej i den   modsatte retning, og den nikker og siger: ”Godmorgen, venner. Hvordan er vandet?” Og de to unge fisk svømmer lidt videre, og den ene vender sig og ser på den anden og siger: ”Hvad pokker er vand?”’
 
Lignelsen handler ikke om, hvad vand er, men om evnen til at stille spørgsmål til det mest selvfølgelige: Hvad er dette, som omringer os, uden at vi ænser det? Og der må vi jo selvfølgelig vende snuden ind ad og spørge: Hvad er det for et bibliotekstilbud, der sidder lige i skabet, men som vi glemmer at reklamere for? Svaret er som anslået åbenlyst. Vandet i vandhanerne!  
 
Næste gang du besøger dit bibliotek, bør du ikke snyde dig selv for at opsøge vandhanen til en tår eller to. Sæt pris på det og nyd godt af vores formidable tilbud om gratis vand. Det er ikke blot læskende og godt for kroppen. Det er simpelthen et ocean af litterært velvære og bibliotekets tilblivelse, som starter lige her.
 
 
FOR DIG DER ELSKER 
elitære og humoristiske betragtninger om både mikro og makro 
Bestil bogen
 
 
 
FOR DIG DER ELSKER
dommedag og ophøret af mennesket som verdens navle
Bestil bogen
 
 
 
FOR DIG DER ELSKER
ukuelige eventyr og fantasiens manglende grænser
Bestil bogen
 
 
 
FOR DIG DER ELSKER
klassikere med langtidsholdbar tyngde og evindelig søfart
Bestil bogen
 
 
 
Saftspændt præmie forude
 
Du klarede den. Du nåede til nyhedsbrevets ende og kan indløse din sukkulente belønning: et vaskeægte sneak peek i Linea Maja Ernsts kommende debutroman, Kun til navlen. Klik dig videre til 1 stk aldrig-før-læst, saftspændt litterær teaser:
 
 
Ja! Tag mig til smugkigget!
 
Selvsamme Linea Maja Ernst kan også opleves på Hovedbiblioteket d. 15. maj, hvor hun vil fortælle mere om sin debutroman. Læs om arrangementet her.
Footer