Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Engang begyndte året med marts måned og september var årets 7 måned. Det var i den oprindelige romerske kalender hvor et år var på 304 dage og bestod af 10 måneder.
 
I år startede september med sommervejr og strandturstemperaturer. Nu er det blevet lidt køligere og vi søger ind i sofaen med en god bog.
 
Nedenfor er en række spændende artikler om København. Ved artiklerne er der litteratur til yderligere fordybelse. Er det ikke alsidigt nok, kan du se hvad der er af nye titler i bogstakken.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
Rundetaarn
 

Rundetaarns første turist

Franske forbindelser: Den franske astronom Jean Picard vidste præcis, hvad han gik efter, da han ankom til København i august 1671. Men en tur i Rundetaarn var ikke det eneste, han fik ud af sin rejse, der foregik med bevågenhed fra selveste Solkongen.
 
I en af sine optegnelser opregner den berejste læge Holger Jacobæus (1650-1701), hvad forskellige danske lokaliteter er berømte for. København har således, ud over sin snustobak, ifølge Jacobæus især ry af sine bygningsværker, nemlig tøjhuset, havnen og så naturligvis byens "Turris Astronomica" eller "astronomiske tårn". Med andre ord Rundetaarn.
Læs: Rundetaarns første turist
 
HCA
 

Det filosofiske mobbeoffer

Mobning: Søren Kierkegaard er en særling, en ener, en enspænder, men efter hans ture i satirebladet Corsaren, ændres offentligheden billede af ham - helt frem til i dag. Mange af os tænker på især én tegning fra bladet, når man tænker på Kierkegaard, og hvordan han ser ud.
 
Corsaren skader altså hans image, ifølge ham selv, permanent. Selv da han ikke længere er en så hyppig gæst i bladet, grines der stadig af ham, manden på gaden peger stadig fingre ad ham, gør nar af ham.
Læs: Det filosofiske mobbeoffer
 
Dostojevskij-buste
 

En tur med Dostojevskij i København

Besøg i byen: Kom med på en rejse rundt i København og dyk ned i litteratur om og af Fjordor Mikhailovitj Dostojevskij. En tur der i store træk er en jagt efter de af forfatterens spor som findes i København og byens historie. Men først lidt af den historiske kontekst.
 
I 1865 besøgte Dostojevskij Danmarks hovedstad over 10 dage. Dostojevskij var 44 år og et hans største værker "Forbrydelse og straf" var undervejs. Han var gældsplaget og helbredet var ikke i top.
Læs: En tur med Dostojevskij i København
 
Fanden og en syg
 

Fanden er løs i Laksegade! - 1826

Poltergejst og Fanden selv: Djævelen er en fysisk realitet i begyndelsen af 1800-tallet. Og sort magi og heksekunst – tilsat rigelige mængder naturreligion - lever side om side med Faderen, Sønnen og Helligånden - især blandt folk fra jævne eller små kår.
 
I denne episode af Bag om København hører du om den begivenhed, hvorfra "Fanden er løs i Laksegade" stammer.
Læs: Fanden er løs i Laksegade! - 1826
 
Kvinder der maler
 

Uddannelse gør fri

Fra arkivet: Da kampsignaler for kvinders ligestilling lød over landet, tog Dansk Kvindesamfund initiativ til en tegneskole for kvinder. Kvinderne skulle sættes i stand til at tjene til livets ophold - ifald den rette bejler aldrig indfandt sig.
 
Tegneskolen for Kvinder blev stiftet i 1876 af Dansk Kvindesamfund. Skolen åbnede 4. januar med 6 elever. Skolen startede i lokaler i Industriforeningsbygningen, hvor der var velvilje overfor den nye håndværkerskole. Charlotte Klein blev skolens første forstander. Da økonomien var stram, arbejdede hun de første år uden vederlag.
Læs: Uddannelse gør fri
 
 
 

Vind en bog

 
Sune og en bog
 
Vind "En fortælling omkring Fjodor Mikhailovitj Dostojevskijs besøg i København, 1865"
 
Forfatteren F. M. Dostojevskij (1821 - 1881) aflagde i oktober 1865 besøg hos vennen baron Aleksander Jegorovitj Wrangel (1833 - 1915), der var ansat som 2. legationssekretær ved Den kejserlige russiske legation i København.
 
Dostojevskij var i København i 10 dage. Dostojevskijs ophold i byen, er omdrejningspunktet i Viktor Melnikov og Caspar Andreas Jørgensens bog "En fortælling omkring Fjodor Mikhailovitj Dostojevskijs besøg i København, 1865"
 
Men lidt held, kan du vinde bogen. For at deltage i konkurrencen, skal du svare på følgende spørgsmål.
 
Hvornår udkom "Forbrydelse og straf" første gang?

1865
1866
1868
 
Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.

Der bliver trukket to vindere blandt Bag om Københavns læsere. Vinderne bliver fundet torsdag den 21. september. Vinderne får direkte besked via e-mail.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

For 175 år siden

 
Thorvaldsens Museum
 
18. september 1848. Thorvaldsens Museum åbner
 
Thorvaldsens Museum blev opført efter tegninger af M. G. Bindesbøll i årene 1839-1848. Bygningen blev dekoreret med en billedfrise af maleren Jørgen Sonne. Billedfrisen skildrer Thorvaldsens hjemkomst fra Rom i 1838 og en god del af datidens københavner-kendis ses på frisen.
 
"Den 6. September 1848 blev Thorvaldsens Kiste overført til Graven i Museets Gaard.
Den 17. September holdtes en Skiftesamling i Thorvaldsens Bo, hvor nu alle hans Kunstsager i Henhold til Testamentet udlagdes Staden København som Ejendom.
Den følgende Dag blev Museet aabnet for Besøgende."
(citat: "Thorvaldsens Museum" af Erik Moltesen, 1927.)
 
 
 

Læser til læser

 
Vinderen og et par bøger
 
Anbefaling
 
I sommerkonkurrencen om et eksemplar af "Dragespringvandet" var Nikolaj Lunøe den ene af to heldige vindere. Da Nikolaj kom forbi Hovedbiblioteket for at hente bogen, gav han følgende boganbefaling.
 
- De første to bøger om København, jeg som teenager i 1960'erne havde glæde af, var "Gennem det ny København" og "H. C. Andersens Kjøbenhavn" af R. Broby-Johansen. Især Ejler Krags tegninger fængede.
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogforside og avisklip
 
Byen og bygninger
 
Arkitekt, byplanlægger og forfatter Steen Eiler Rasmussen (1898-1990) skrev mange spændende bøger og det er ikke første gang hans værker er med i Bag om København.
 
I første halvår af 1945 holdt Steen Eiler Rasmussen 19 forelæsninger i Nationalmuseets foredragssal. Bogen "Byen og bygninger" med undertitlen "skildret i tegninger og ord" som udkom i 1949 på forlaget Fremad. Bogen er senere genudgivet i flere udgaver.
 
"Det er et uhyre vigtigt værk, der hermed skænkes os. Byen er et af det moderne samfunds sværeste problemer. Byen kan være en velsignelse, uundværlig for kultur, produktion, handel og administration. Men den kan også være et helvede for mennesker med dårlige boliger, dårlige transport, usunde kvarterer, støj, grundspekulation, en plage for børn, for husmødre, for nerver og helbred.
Derfor er det en velgerning, når Steen Eiler Rasmussen løfter sin læser op over hele problemet og viser os, hvordan byen og bygninger ser ud fra land til land og til forskellige tider, viser os hvilke kræfter det er, der former byerne, anlægger deres gader, pladser, bygninger og parker … viser os, hvordan menneskene befinder sig i dem", skrev anmelderen i "Byernes kavalkade" i "Socialdemokraten" (18.10. 1949).
 
"Bogens charme ligger i Steen Eiler Rasmussens ukonventionelle maade at bearbejde sine iagttagelser på. Naar han kommer til Paris, saa fordyber han sig ikke i den traditionelle historiske litteratur, men han finder en inspiration i at følge Alexandre Dumas og paavise i hvor høj grad, hans musketerromaner giver et nøjagtigt og paalideligt billede af bylivet og samfundsforholdene under de skiftende regenter," skrev anmelderen i Politiken (14.10. 1949)
 
Da "Byen og bygninger" blev genoptrykt i 1986 skrev lektør Susanne Munck: "Der er tale om en fremragende gennemgang af hovedtendenser, -idealer og – udviklinger i byplanlægning og arkitektur fra det gamle Peking til de i 1949 nyeste strømninger. (…) Som introduktions- og oversigtsværk er bogen fortsat noget nær uovertruffen på dansk."
 
 
 

Indflydelse

 
Du har en stemme
 
Københavnerforslag
 
Københavns Kommune lancerer Københavnerforslag, så du nu kan få direkte indflydelse på din by. Alle med bopæl i Danmark, som er fyldt 15 år, kan stille et københavnerforslag, og hvis man kan få 5.000 københavnere til at støtte sit forslag, kommer det til behandling i fagudvalgene og til afstemning i Københavns Borgerrepræsentation.
 
Du har en stemme! Brug den til at gøre København til en endnu dejligere by at leve i.
Du kan læse mere om Københavnerforslag ved at besøge hjemmesiden København Taler.
 
Footer