Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Vi er i uge 7. Børnene har vinterferie og skal underholdes. De kan komme med Københavns Museum på udendørs gådejagt og slukke branden i København – i 1728, eller bygge med minimursten på museet. Find flere oplevelser i vinterferien på Brugbyen.
 
Du kan selv komme med Vesterbro Bibliotek og Kulturhus på byvandring. De afholder flere byvandringer i februar og marts. Værterne er bl.a. Hanne Fabricius og Thomas Warburg. Det kan kun blive godt. Læse mere om byvandringerne nedenfor.
 
I nyhedsbrevet møder du denne gang historiker Dorthe Chakravarty der har skrevet flere bøger om kvindehistorie. Berit beretter om den gang polio lammede København og du kan deltage i konkurrencen om Henning Bros 3-bindværk "Hovedstadsmetropolen".
 
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
Dorthe Chakravarty
 

Mød Dorthe Chakravarty

Bag om Københavnerhistorikerne: Historiker Dorthe Chakravarty har bl.a. arbejdet som radiovært på DR's Alle tiders historie. Hun fik øjnene op for historie, da en gymnasielærer i dansk præsenterede hende for 1800-tallets kvindeunivers.
 
Dorthe Chakravarty har skrevet flere bøger om kvindehistorie, bl.a. om tjenestepigernes kamp for rettigheder og portrætter af ligestillingspionerer som Jo Jacobsen og Nielsine Nielsen. Og så er hun moderator på debatarrangementerne "Historien til forhandling".
Læs: Dorthe Chakravarty
 
Patient i en jernlunge
 

Da polio lammede København 1952-53

Epidemi i København: Hver gang, der lyder en klokke på epidemihospitalet Blegdammen indlægges en ny patient, oftest et nyt barn. Hospitalet kan slet ikke følge med. Alt for mange dør. Alt for mange børn - dør.
 
I dette podcast hører du om den største polioepidemi Danmark. Især København var hårdt udsat. Polioen angreb mest børn og unge, og de fleste blev indlagt på Blegdamshospitalet i København.
 
Og det er også her anæstesilægen Bjørn Ibsen revolutionerede behandlingen af polioramte. Med den nye intensive behandling faldt antallet af døde fra 90 procent til 10.
Læs: Da polio lammede København 1952-53
 
Absalonsgade
 

Byvandringer på Vesterbro

Oplev byen: Vesterbro Bibliotek og Kulturhus afholder i februar og marts 2023 otte byvandringer i bydelen. Fire forskellige værter fortæller om bydelen i deres eget perspektiv.
 
De fire fortællere er forfatter og arkæolog Hanne Fabricius, lokalhistoriker Thomas Warburg, poeten Claus Høxbroe og guider fra Gadens Stemmer. De vil hver især bruge deres unikke indgangsvinkel til at vise nye sider og vigtige steder på Vesterbro.
Læs: Byvandringer på Vesterbro
 
Bogforsider
 

Over grænsen

3 fra bogstakken: Lige så længe der her været grænser, har der været folk der krydser grænsen. På den ene eller den anden måde.
 
Nogle af dem der krydser grænsen, er smuglere. Jeg har fundet tre bøger om den ulovlige trafik af toldpligtige varer og andre lyssky affærer i grænselandet.
Læs: Over grænsen
 
Butik med vareudlevering
 

Hovedstadens Brugsforening

Når der bliver lukket: Da Coop annoncerede en omfattende omstrukturering, der blandt andet betyder lukning af alle Irma-butikkerne, flød mit feed på Facebook og Instagram over med fortvivlede indlæg der begræd lukningen af Irma.
 
Irmas historie startede da Karen Marie Schepler åbnede en æggeforretning i Ravnsborggade 13 i 1886. Men det er ikke Irma det skal handle om her. For 50 år siden forsvandt en anden, unik dagligvarekæde fra det københavnske gadebillede.
Læs: Hovedstadens Brugsforening
 
 
 

Vind "Hovedstadsmetropolen"

 
Sune med 3 bøger
 
Henning Bro, tidligere stadsarkivar på Frederiksberg, har skrevet et omfattende værk om hovedstadsområdet og den udvikling fra midten af 1800-tallet og frem til 1990. Værket, "Hovedstadsmetropolen", er på 3 bind og er udgivet af forlaget Frydenlund.
 
Kan du svare rigtigt på nedenstående spørgsmål og er du heldig, kan du vinde et eksemplar af bøgerne.
 
Hvidovre Hospital blev bygget i perioden 1968-1975. Hospitalet blev officielt indviet i 1976. Hvem var bygherren bag byggeriet?
 
 
Du sender dit svar til kbhbiblioteker@nyhedsmail.kk.dk.

Der bliver trukket én vinder blandt de indsendte, korrekte svar. Vinderne bliver fundet torsdag den 23. februar og får direkte besked via mail.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

Afvigernes ø

 
Bogforsider og forfatterfoto
 
Månedens forfattere
 
Seksuelle afvigere, utilpassede unge, tyveknægte og sædelighedsforbrydere. Hvor gør man af mennesker, som er uønskede i normalsamfundet, fordi de stikker ud og stikker af? Lægen Christian Keller havde en idé. Man placerer dem på en øde ø. I 1911 købte staten Livø i Limfjorden og indrettede en isolationsanstalt, som indtil 1961 husede 743 kriminelle, asociale og moralsk åndssvage mænd. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde.
 
Kig forbi Hovedbiblioteket når "Månedens forfattere", Poul Duedahl & Maria Clement Hagstrup, fortæller om deres nye bog ”Afvigernes ø”. Forud for interviewet vil tidligere statsminister Poul Nyrup holde et kort oplæg med udgangspunkt i sin egen fars historie, der som dreng blev stemplet ’moralsk åndssvag’ og tvangsanbragt på Livø i 1924.
 
Månedens forfattere: Afvigernes ø
Københavns Hovedbibliotek. 27. februar, kl. 17:00
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogforside og avisklip
 
Om at opleve arkitektur
 
Arkitekt og byplanlægger Steen Eiler Rasmussen (1898 - 1990) skrev en lang række bøger. I "Om at opleve arkitektur" præsenterer han en sanselig tilgang til arkitekturen.
 
"Steen Eiler Rasmussen er yders oprigtig i denne bog. Han siger i indledningen, at man ikke kan forudsætte det muligt at forklare præcist, hvad bygningskunst er og tilføjer så: "Kunst skal overhovedet ikke forklares. Den skal fornemmes. Man skal opleve den og forstaa den. Men man kan gennem ord hjælpe andre til at opleve den, og det er det, jeg vil prøve"." Skrev Steph i Politiken (7.11. 1957) og skrive videre: "Det er en dejlig bog, Steen Eiler Rasmussen har skrevet. Den kan man sidde fredelig og diskutere med i lykkelig fornemmelse af at være i godt selskab. Men kan begynde med at diskutere omslaget, der er en sammensætning af fotomontage, stregkonstruktion og farvetryk."
 
I Social-Demokraten (11.12. 1957) skrev Nan: "Det er vist ikke for meget sagt, at denne bog på en måde er resultatet af et langt livs arbejde i arkitekturens tjeneste, hvorunder Steen Eiler Rasmussen med åbne øjne og ører og alla andre sanser har suget byer og bygninger til sig med intens gælde. Og derfor vil han gerne give os andre en håndsrækning til at opleve arkitektur med samme indsigt og opmærksomhed".
 
Bagerst i bogen er et lidt usædvanligt kapitel "Om at høre arkitektur". Det kapitel fik følgende ord af anmelderen i Kristeligt Dagblad (8.11. 1957): "Steen Eiler Rasmussen vandrer rundt i museer og kirker og badeværelser og lytter sig til lysfænomenernes betydning for udformningen af bygningsværker og slutter med at sige, at det altså ikke er urimeligt at tale om at høre arkitektur."
 
Så luk øjne og øre op og kom ud og opleve arkitekturhovedstaden.
 
1. udgave af "Om at opleve arkitektur" udkom på Gads forlag i 1957. Bogen er kommet i flere oplag og udgaver.
 
 
 

For 75 år siden

 
En mand, en kvinde, en bogforside
 
19. februar 1948: Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej
 
Ægteparret Vilhelm Jacobsen og Inger Margrethe Jacobsen dræbes i deres lejlighed, Peter Bangs Vej 74, 3th på Frederiksberg. Ægteparret levede tilsyneladende et stille liv og havde en begrænset omgangskreds. Det lykkedes ikke for politiet at opklare mordet og det står stadig som et af landets største mordgåder.
 
"De nærmere Omstændigheder ved Mordets Opdagelse og Politiets indledende Undersøgelser er følgende: Den 27-aarige Rengøringsassistent Fru Margrethe Hansen, der har været beskæftiget hos Ægteparret Jacobsen i 3-4 Aar, fandt i Gaar Morges ved 8-Tiden, da hun havde lukket sig ind ad Hoveddøren, Kontorchef Vilhelm Jacobsen og hans Hustru liggende livløse i hver sit Værelse med uomtvistelige Tegn paa at have været Ofre for et morderisk Overfald” skrev Social-Demokraten, 21. februar 1948.
 
Footer