Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Der er blues over København i november. Den våde asfalt. De tillynede jakker og fodgængerne der skutter sig i den begyndende kulde. Det er tid til at søge indendørs i teatrene, biograferne og spillestederne. Det er tid til at sætte sig i sofaen med en varm kop kaffe og en god bog. Det er tid til at fordybe sig.
 
I dette nummer af Bag om København kan du læse om et mord på Nørrebro. Du kan høre et podcast om en stjerne der blev offer for sladder eller læse om Tycho Brahe der ikke besøgte Rundetaarn. Du kan møde historikeren Karl Peder Pedersen der bl.a. har skrevet "Poul og kærligheden" og "Kontrol over København".

Bente, der var en af de heldige vindere i konkurrencen om en "En sten for Eva", anbefaler en god københavnerbog. Jeg har igen været i kælderen for at finde én af de gemte bogtitler frem.
 
Der er rigeligt at dykke ned i imens du nyder kaffen i sofaen.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
 
Karl Peder Pedersen
 

Karl Peder Pedersen

Bag om københavnerhistorikerne: Mød forfatter og dr.phil Karl Peder Pedersen, der senest har skrevet bogen "Poul og kærligheden". Bogen handler om forfatteren og statsministersønnen Poul Andræ, der - som den første i Danmark - arbejdede for at få kontrærseksuelle anerkendt som ligestillede.
 
Karl Peder Pedersen har i mange år har været arkivar og forsker på Rigsarkivet, med adgang til kilometervis af spændende kilder, lige midt i København.
Læs: Karl Peder Pedersen
 
Ejnar Sørensen
 

Det afskyelige mord i Jægersborggade

Mord på Nørrebro: På 3. sal i Jægersborggade 36 boede Fru Christensen med sin datter. Fru Christensen udlejede et af lejlighedens værelser ud til Peter Ejner Sørensen. Peter arbejdede som vagt på damperen "Kasan". Han havde udsigt til fast hyre, når skivet, der lå til reparation, igen skulle i søen.

Da Fru Christensen kom hjem sidst på eftermiddagen den 4. august 1919, mødte der hende et frygtelig syn. På køkkenbordet lå en ung pige. Tøjet var i uorden. Pigen var død. Fru Christensen kendte ikke den døde pige. Liget var stadig varmt. 
Læs: Det afskyelige mord i Jægersborggade
 
Buste af Tycho Brahe udenfor Rundetaarn
 

Tycho Brahe var ikke i Rundetaarn

Rundetaarn: Der går en direkte linje fra den store danske astronom Tycho Brahe, der for 450 år siden opdagede en ny stjerne i stjernebilledet Cassiopeia, til Observatoriet på toppen af Rundetaarn. Også selv om Brahe aldrig har sat sin fod i tårnet.
 
I disse dage er det 450 år siden, at Tycho Brahe opdagede en ny stjerne i stjernebilledet Cassiopeia og dermed ikke alene grundlagde sin berømmelse, men også rokkede grundlæggende ved det gældende verdensbillede og den herskende virkelighedsopfattelse.
Læs: Tycho Brahe var ikke i Rundetaarn
 
Utterslev gadekær, august 1899. Vandet i gadekæret spillede en vigtig rolle under brandslukningen
 

Den store brand i Utterslev 1899

Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev: Inde i København kunne man torsdag den 2. november 1899 kl. ca. 11.15 pludselig se en meget stor og tyk røg ude fra nordvest. En del mennesker drog ud mod stedet, hvor røgen kom fra. Ved nærmere eftersyn erfaredes det, at der var gået ild i Utterslevgaards store ladebygning. Der blev naturligvis øjeblikkelig slået alarm til brandvæsenet.
 
Vinden kom fra sydøst, og husene mellem Utterslevgaard og gadekæret var i farezonen. Københavns Brandvæsen blev derfor telefonisk tilkaldt og lidt over 12 ankom de fra København med en dampsprøjte og en stationssprøjte.
Læs: Den store brand i Utterslev 1899
 
Avisklip
 

Flået i stykker af et ondskabsfuldt og nådesløst publikum

Hundeaffæren: Hun træder ud på scenen. Publikum kommer med vulgære tilråb og bjæffer som vilde hunde.
 
Mød Ingeborg Bruhn Berthelsen der er en populær revystjerne, der flås i stykker af et ondskabsfuldt og nådesløst publikum. Hendes mangesidige karriere byder på 81 stumfilm i perioden 1911 til 1921. Sideløbende med filmrollerne – optræder hun også på landets revy- og teaterscener.
Læs: Flået i stykker af et ondskabsfuldt og nådesløst publikum
 
Leif Davidsen og Claus Vittus
 

Lenins besøg i København inspirerer til thriller

BogDate: Leif Davidsen kombinerer fiktion og virkelighed i romanen "Lenins Bodyguard".
 
I et par måneder i 1910 boede den russiske revolutions fader Lenin på et værelse på Vesterbrogade 112 hos en værtinde, der lejede værelser ud.
 
Den historie bruger forfatteren Leif Davidsen i sin nyeste roman "Lenins Bodyguard". Og han digter videre på virkeligheden, og får placeret en ung dansker - Oskar Madsen - i samme pensionat.
Læs: Lenins besøg i København inspirerer til thriller
 
 
 

Læser til læser

 
Hanne med en bog
 
Anbefaling
 
Bente Knudsen fra Østerbro, var den ene af to heldige vindere i konkurrencen om et eksemplar af bogen "En sten for Eva". Da Bente var på biblioteket for at hente bogen, kom hun med en anbefaling af en god bog om København.
 
- "København con amore" af Jokum Rohde og Søren Ulrik Thomsen er et inspirerende og nostalgisk tilbageblik på et nu næsten forsvundet København. Forfatterne tager mig rundt i mere ydmyge gader og kvarterer langt fra de turistede highlights. Jeg læste den første gang i 2006, mens jeg endnu boede i provinsen, og selv om jeg ikke kendte lokaliteterne var det et interessant kulturhistorisk indblik i en mere ydmyg del af hovedstaden - og også genkendeligt i større provinsbyer. Og efter jeg selv er flyttet til byen, så har det været oplagt med en genlæsning.
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Opslag i bogen og et sæt nøgler
 
Huse og mennesker
 
"Georg Nygaard forener grundig Viden med journalistisk Sans for, at Stoffet maa have Farve, Liv. Selv hvor Stoffet spændes ind i en knap Form, fortæller det om Menneskeskæbner og Begivenheder og kaster dybe Strejflys ind over en svunden Tids Liv. Det er ikke nok for Forfatteren at fortælle, at Johannes Ewald, Søren Kierkegaard og Steen Steensen Blicher har været Patienter paa det gamle Hospital i Amaliegade. Man faar at vide, at Ewald en Nat, da han havde taget sig en Udgangstur, faldt i Søvn foran det lukkede Hospital og vaagnede stivfrossen; og man læser om Søren Kierkegaards mærkelige Sygdom, og at der maatte kautioneres for Blicher." Skrev Hans Bølling i Nationaltidende (2. marts 1941), da andet hæfte af "Huse og Mennesker" udkom.
 
"Huse og Mennesker" blev udgivet af Foreningen Fremtiden som tre hæfter. Hæfterne udkom i perioden 1940-1942. Teksten er forfattet af journalist, redaktør og forfatter Georg Nygaard (1871-1942).
 
"Der er en Rigdom af interessante Enkeltheder i Georg Nygaards Bog, og der er i mange af dem Stof til tykke Romaner. Man kunde blive ved med at remse Eksempler op. Meget bedre vilde det imidlertid være, om Læserne selv stiftede Bekendtskab med dette ypperlige Værk, der med det næste og fjerde Hæfte afsluttes." Sådan kunne københavnerne læse i Nationaltidende (16. marts 1942).
 
11. maj 1942 døde Georg Nygaard efter nogen tids sygdom. Han blev 71 år gammel. Det fjerde hæfte udkom aldrig. Det gør ikke de tre som udgør "Huse og mennesker" mindre læseværdige.
 
Trivia: Efter Georg Nygaard død, kom hans imponerende bogsamling på auktion. Samlingen indeholdt en stor og sjælden Søren Kierkegaard-samling. Ud over bøgerne, blev Søren Kierkegaards fire husnøgler fra Nytorv også solgt på auktionen.
 
 
 

For 125 år siden

 
Indgang til Folkets Hus på Jagtvej 69
 
12. november 1897: Folkets Hus på Nørrebro, Jagtvej 69, indvies.
 
Folkets Hus på Jagtvej var det fjerde forsamlingshus som arbejderbevægelsen åbnede i København.
 
"I Aftes indviedes den 4de Forsamlingsbygning, som Arbejderne har i Byen har rejst" hed det i "Nørrebros Forsamlingsbygning - Folkets Hus indvies" i Social-Demokraten (13. november 1897). Og længere nede i teksten: "Lad da dette ny Arbejderhjem blive Vidne til, fortsat Fremgang, lad det blive et Sted, hvor vi belære hinanden, lad det blive en Trøstens Bolig i Medgangens Dage, et Sted hvor der findes Lys og Fred naar Nød og Arbejdsløsheden lægger sine mørke Skygger over Abejderhjemmene."
 
Der skete meget i Folkets Hus på Jagtvej. Her skal blot nævnes et par eksempler fra historiebøgerne: 3. januar 1901 stiftes Kvindeligt Arbejderforbund. 26.-27. august 1910 blev den 2. Internationale Socialistiske Kvindekonference afholdt i huset.
 
I 1956 var huset så nedslidt, at arbejderbevægelsen flyttede mange aktiviteterne til det nye Folkets Hus på Enghavevej, Vestbro (nu: Vega). Hovedstadens Brugsforening (HB) købte huset for at rive det ned i 1968. HB fusionerede med FDB, men det tænkte storcenter blev aldrig til noget og huset blev ikke revet ned i denne omgang.
 
I 1978 blev ejendommen solgt til folkemusik-aftenskolen "Tingluti". En større vandskade mm gjorde at foreningen ikke kunne få økonomien til at balancere. I 1982 overtog Københavns Kommune bygningen. 29. oktober samme år fik "en gruppe unge" brugsretten til bygningen. Huset blev revet ned d. 5.-6. marts 2007 efter at Københavns Politi havde ryddet huset 1. marts.
 
Footer