Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

 
Vi må mødes igen!
 
Jeg tror vi er mange der savner koncerter, biograftur, forfatterforedrag og byvandringer. Det sidste gør Bag om København noget ved. Vi har arrangeret en byvandring med historiker Thomas Warburg. Han fortæller om gadekunst på Vesterbro. Der er også et par artikler om gavl- og gadekunst i nyhedsbrevet.
De kommende måneder arrangerer Bag om København flere byvandringer.
 
I disse dage er der WorldPride og EuroGames i København. Det betyder masser af arrangementer med fokus på LGBTI+, menneskerettigheder, kultur og sport.
Den 21. august finder den store parade "WorldPride Marches" sted.
Det fulde program kan du se på Copenhagen 2021.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Raketter over byen
 

Raketvidenskab set fra Rundetaarn

Rundetaarn: Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Heller ikke Københavns bombardement i 1807, der resulterede i massive ødelæggelser, men også kom til at gavne videnskaben – ad snørklede veje og med Rundetaarns hjælp.
 
Nogle gange skal man alligevel gå tilbage til en fuser. Det var i hvert fald, hvad den danske sekondløjtnant Andreas Anton Frederik Schumacher (1782-1823), der stammede fra Holsten, gjorde en septemberdag i 1807, og hverken militærhistorien, videnskabshistorien eller Rundetaarns historie ville have været den samme, hvis ikke han havde blæst på det gamle råd.
Læs: Raketvidenskab set fra Rundetaarn
 
Gul sporvogn
 

Københavns Sporveje 1962-72

Sporvejshistorisk Selskab: Sporvognene erstattes af busser.
 
Som følge af kommunevalget i foråret 1962 fik SF’eren Willy Brauer posten som sporvejsborgmester. Ganske hurtigt fremsatte han en ”planskitse”, der på få år ville sætte busser på sporvognslinie 3, 7, 8, 9, 13, 14 og 19. Linie 15 skulle blot nedlægges. Linie 1, 2, 5, 6, 10 og 16 skulle forblive sporveje, medmindre særlige forhold talte for busser.
 
Sidstnævnte seks linier skulle bruge de 100 Düsseldorf-ledvogne under levering plus enten 120 styks mere af typen eller bogievognene fra 1930’erne.
Læs: Københavns Sporveje 1962-72
 
Skygge over streg
 

Dømt ude til værn for de unge medlemmer

Podcast: Leif Rovsing er en elitetennisspiller, hvis lovende karriere aldrig rigtig bliver til noget. DBU og hans klub B93 mener ikke at Leifs seksualitet er i foreneligt med tennisspillet, med at dele omklædningsrum med andre mænd.
 
Leif kæmper resten af livet for homoseksuelles rettigheder i almindelighed og hans egen genoprejsning i særdeleshed.
Og når nu han udelukkes fra den officielle tennisarena, får han selv bygget en enestående hal, som fungerer den dag i dag.
Læs: Dømt ude til værn for de unge medlemmer
 
Kilometersten med skygge af en person
 

H. C. Andersens fabulerende fodrejse

Podcast: Tag med på en finurlig og fantasifuld byvandring i fodsporet på H. C. Andersens nattetur tværs over Christianshavn og ind på det ukendte Amager. Journalist og historiker Majken Astrup, som står bag podcast-serien Stemmer fra Amar har i samarbejde med Christianshavns Bibliotek og Mikrofest produceret podcasten 'H.C. Andersens fabulerende fodrejse'.
 
Her kan du høre de fire nutidige danske forfattere Rikke Oberlin Flarup, Lars-Emil Foder, Thorsten Sehested Høeg og Marianne Larsen læse højt af egne tekster og spille musik undervejs, og samtidig få et indblik i historien bag et af Andersens mest syrede værker.
Læs: H. C. Andersens fabulerende fodrejse
 
Gavl med gadekunst
 

Kampen om gavlene

Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv: Gadekunst er forgængelig. Det har Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv måttet sande. Foreningen havde ellers udarbejdet en gavlregistrant i 2005. Men den er selvfølgelig kun af historisk betydning 16 år senere. Et af bydelens stærke beviser på kampen om gavlene er fx slet ikke med i gavlregistranten. Kampen udspilles på en gavl i Oehlenschlægersgade ti og tyve år efter gavlregistranten blev udgivet.
Læs: Kampen om gavlene
 
Gavl på Sønder Boulevard
 

Gavlmalerierne der blev væk

Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv: Gadekunsten fortæller om kvarterets identitet og historie. Men gadekunsten er også flygtig og den kan ændre sig fra måned til måned.
 
Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv udgav ’Byens gavle på Vesterbro - en registrant af gavlmalerier, murkunst og malede reklamegavle i bydelen’ i 2005. Den lille bog består af tekst og billeder af lokalhistorikeren Christian Kirkeby. Der var både nye og gamle billeder ved udgivelsen. Flere af gavlene har skiftet udseende gennem tiden og forfatteren havde været i arkiverne for at finde historiske billeder og for at give så mange informationer som muligt om kunstneren, datering, motiv, finansiering og tilblivelse. De fleste gavle har skiftet udtryk i dag – 16 år efter udgivelsen. Nogle har skiftet motiv, andre er enten overmalet, blevet byfornyet eller revet helt ned.
Læs: Gavlmalerierne der blev væk
 
 
 

Byvandring med Thomas Warburg

 
Thomas Warburg
 
Gadekunst på Vesterbro
 
Med den lokale gavlregistrant i hånden tager vi temperaturen på gadekunst og byens identiteter på Vesterbro.
 
Byvandringen om lovlig og ulovlig graffiti og gadekunst på Vesterbro er også fortællingen om et kvarter, der længe har været en kampplads mellem de lokale og myndighederne; mellem fin og fattig; ny og gammel i kvarteret. Graffitikunstnerne på Vesterbro kredser om både æstetik, kritik, politik, anarki, satire og identitet.
 
Vi ser og hører hvordan folk bevarer magten over deres kvarter, ser gallerier for street art, kamp om gavlene, og hører om både officielle og anonyme aktører.
 
Byvandring 14. september
Vi mødes ved Hjertet, hjørnet af Viktoriagade og Abel Cathrines Gade, kl. 16:30.
Byvandringen tager 2 timer og slutter på Halmtorvet.

Der er et begrænset antal billetter.
 
 

Søhelte på vilde veje

 
 
Podcast for børn
 
Søhelte som Tordenskjold og Willemoes får nyt liv i en række børnepodcasts fra Københavns Biblioteker.
 
Spændende og sjove fortællinger fyldt med sværd, kanoner og store sejlskibe. Dramatiseret til lyd fra litteraturen. Historier fra dengang Danmark var en af verdens stærkeste på havet. Københavns Biblioteker præsenterer en række podcastfortællinger om danske søhelte specielt for de mindste skolebørn og deres forældre eller bedsteforældre.
 
Der findes mange danske søhelte der har fået opkaldt vejnavne efter sig i København, og derfor kaldes serien "Søhelte på vilde veje". Københavns Biblioteker præsenterer de første tre podcasts i august 2021. Det er podcastfortællinger for de mindste skolebørn om søhelte som Tordenskjold, Willemoes og Niels Juel. Søheltenes mest dramatiske søslag eller mest spektakulære heltegerninger præsenteres i korte lydfortællinger som både kan høres af børnene og deres forældre eller bedsteforældre.
 
 
 

Fra eReolen

 
Bogforside
 
Virkelige hændelser fra et liv ved fronten
 
Sven Omann, aka Wanda Liszt, fortæller i anekdoteform erindringer fra et langt og begivenhedsrigt liv som aktivist i Bøssernes Befrielses Front siden frontens stiftelse i 1971.
 
"Omann er med fra starten som aktivist i Bøssernes Befrielses Front. Bogen, der er et letlæst personligt vidnesbyrd, fortæller om organisationens fødsel og skildrer i en lang række små anekdoter det liv som sprang ud omkring BBF" skrev Carsten Güllich-Nørby i en lektørudtalelse.
 
Footer