Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

En murermester i Brønshøj, Havneparken på Islands Brygge, Nørrebro Bibliotek, Hyskenstræde i Indre By. Vi kommer godt omkring i dette nummer af Bag om København.
Du kan også læse om dengang der kom strøm på de københavnske sporveje og høre podcastet "De sendte en pige - 1940-45" om en af kvinderne i modstandskampen.
 
To glade vindere har fået bogen "Byen på tegnebordet : drawing a city". I dette nyhedsbrev kan du deltage i en konkurrence om den spritnye christianshavnerbog "I digterens spejl" af Ove Bjørn Petersen. Se nedenfor.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Frederikssundsvej 148 og 148A
 

Brønshøjs første højhus

Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev: I Lokalhistorisk arkiv i Pilegården i Brønshøj har vi en del papkasser med blandede papirer, som gemmer på spændende sager fra gamle dage. Mange ville nok overveje at smide det i småt brændbart, men som historieinteresseret skal det først gås igennem.
 
Der blev både nyset og hostet, da de blev åbnet og et stort læs gamle, krøllede og uordnede papirer blev fisket op og lagt ud på bordet. Et syndigt rod, kan man roligt kalde det. Det viste sig snart, at det var papirer efter en murermester Amand-Petersen, der havde udfoldet store byggeaktiviteter i Brønshøj og Husum i årene fra 1900 til 1940.
Læs: Brønshøjs første højhus
 
To sporvogne holder ved Knippelsbro
 

Københavns sporveje 1897-1930

Sporvejshistorisk Selskab: Sporvejsdriften bliver elektrisk.
 
Den elektriske drift i København under De kjøbenhavnske Sporveie overtog et velfungerende net af hestesporvognslinier. København var ikke pioner på el-området, men i 1897 kom den første linie i drift fra Nørrebro til Kongens Nytorv, drevet af strøm fra batterier.
 
De frederiksbergske sporveje fik fra 1899 strøm fra en ledning over sporet, og det blev hurtigt den valgte løsning i hele byen. I løbet af de første år af 1900-tallet fik alle hovedlinier elektrisk drift.
Læs: Københavns sporveje 1897-1930
 
Folk stimler samme efter sabotageaktion
 

De sendte en pige - 1940-45

Podcast: Lis og Bornholmeren kan ikke flygte. De er fastlåst. Fanget i en lejlighed på 2. sal i Blågårdsgade.
De hører at låsen til porten skydes op – og tunge støvler buldrer op ad trapperne.
 
De søger tilflugt i lejlighedens soveværelse.
 
Lis er 20 år og studerende – nærmest ved et tilfælde involveres hun i modstandsarbejdet for gruppen Holger Danske.
Læs: De sendte en pige - 1940-45
 
Lokale beboere arbejder på Islands Brygges Havneparken
 

Islands Brygges Havnepark

Islands Brygges Lokalhistoriske Forening: Havnen lå øde hen i 1970'erne, da Industrihavnen stoppede med arbejdspladser og skibe. Så tog de lokale fat.
 
I 1978 udarbejdede Beboerorganisationen Bryggegrupperne en plan for en havnepark og den vandt prisen for bedste projekt, der blev lavet en flot brochure over ideerne til havneparken, som blev husomdelt på hele Bryggen.
Læs: Islands Brygges Havnepark
 
Nørrebro Bibliotek set fra Superkilen
 

Publikumspris til Nørrebro Bibliotek?

Bygningspræmiering: Nørrebro Bibliotek er blandt de ti nominerede til dette års publikumspris i Københavns Kommunes Bygningspræmiering. Nomineringen kommer oven på et komplekst byggeprojekt, der har formået at skabe nyt liv i en gammel bygnings sjæl.
 
Nomineringen spreder stor glæde blandt personalet på Nørrebro Bibliotek, hvor biblioteksleder Stine Høi Sørensen ser tilbage på det store arbejde, der er gået forud i forbindelse med at renovere den gamle remise til et helt nyt bibliotek.
Læs: Publikumspris til Nørrebro Bibliotek?
 
Hyslenstræde set fra Strædet
 

Hyskenstræde

Indre By: Hyskenstræde er en ganske kort gade der forbinder Strøget med Strædet. Ned mod Gammel Strand fortsætter gaden som Naboløs - og den anden vej som Klosterstræde. Nok er gaden kort, men den rummer masser af historie.
 
Til daglig er Hyskenstræde en forholdsvis rolig gade i Indre By. Her handles i designertøj i "rêve de renard". "H. Danielsens Eftf." sælger smykker og sølvtøj og frisuren sættes hos "Fixplus Studio".
Læs: Hyskenstræde
 
 
 

Vind en bog

 
Bogforside
 
I digterens spejl
 
Kom med Ove Bjørn Petersen på en litteraturhistorisk fodrejse på Christianshavn.
 
210 sange og digte præsenteres i bogen "I digterens spejl" alle med relation til Christianshavn. Digtene er ikke kun udtryk for den enkelte digters opfattelse af verden, men i høj grad også for den tids- og kulturlomme, de er undfanget i.
 
Af de 113 digtere du møde i bogen er Poul Dissing, Johan Ludvig Heiberg, Kim Larsen, Johannes Møllehave og Ebbe Kløvedal Reich.
 
"I digterens spejl" er udgivet af Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv. Bogen er på 256 sider og er netop udkommet. Bogen er illustreret af Henrik Schütze.
 
Du kan deltage i konkurrencen om et eksemplar af bogen ved at svare på følgende spørgsmål:
 
Hvornår skrev Klaus Rifbjerg "Jeg vil gerne fortælle om broerne til Amager"?
 
1961
1965
1972

Svaret sender du til kbhnyhedsbreve@kff.kk.dk.

Vinderne udtrækkes torsdag den 29. april og de får direkte besked.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

For 145 år siden

 
Skottekampen 1990
 
Kjøbenhavns Boldklub stiftes
 
I 1876 begyndte de at spille langbold i Kjøbenhavns Boldklub (KB). Det var efter at foreningen blev stiftet den 26. april. Kontingentet for et års medlemskab var 50 øre. 
 
"Det Spil, hvorpaa Klubben blev dannet og som udelukkende øvedes de tre første Aar, nemlig det gamle nationale Langbold, er derimod forlængst udgaaet af Klubbens Øvelser, efterhaanden som Medlemmerne kastede deres Kærlighed paa de andre, nyere og unægtelig langt interessantere Boldspil.
Øvelserne i Langbold foregik paa Fælleden, og Spillerne eller vel snarere Rekvisiterne havde deres Tilhold i en Høkerbutik i Fredensgade, men dengang stod Byens Kommunikationsmidler som bekendt paa et - skal vi sige endnu lavere Standpunkt end nuomstunder, Bebyggelsen var langtfra saa tæt, og det herlige Apparat, som kaldes Cyclen, var ikke naaet hertil endnu, saa man kan ikke undre sig over, at Fællederne forekom de fleste at nære lidt for fjernt et Øvelsesfelt, og Klubben bande derfor stadig sin Opmærksomhed henvendt paa Muligheden af at komme lidt nærmere til Byen."
(citat: Kjøbenhavns Boldklub i 25 Aar)
 
Ovenstående foto er fra Skottekampen 1990 hvor et udvalgt DBU-hold spillede mod Glasgow-klubben Queen’s Park FC.
23. maj 1900 kunne "Dagens Nyheder" berette af skotterne vandt med 6 mål mod 1.
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogforside og avisklip
 
København 1790
 
I 1983 udgav C.A. Reitzels forlag "København 1790" af Bent Blüdnikow og Henrik Stevnsborg.
I billede og tekst beskriver bogen dagliglivet i 1790'erne. I bogen møder du legende børn, sælgekoner, svedende arbejdere - alle i deres daglige gøremål.
Bogen er forsynet med tegninger af Claus Ditlev Fritzsch (1765-1841).
 
Helene Moe anmeldte bogen i Kristeligt Dagblad (10. juni 1983) og skrev bl.a.: "København 1790 giver et fuldstændigt billede af de syndige brogede skæbner, der alle har det tilfælles, at de er borgere i et samfund, hvor adlen har det bedre end menigmand – og hvor retfærd er en vare, der kan handles med"
 
 
 

Kulturarv

 
Find din digitale kulturarv
 
Find din digitale kulturarv
 
eKurser.nu: Vores historie bliver langt mere levende og spændende at arbejde med, når man kan få fingrene i originale dokumenter og billeder. Takket være et kæmpe indskanningsarbejde er det nu muligt. Du kan fortabe dig i gamle fotos af din slægt, gamle klassiske værker af danske forfattere, eller hvad med HC. Ørsteds originale tegninger af forsøgsopstillinger?
 
Bliv guidet tæt på historien med eKurser.nu's små kurser om hverdags-it.
eKurser.nu er bibliotekernes portal, hvor du finder it-kurser, som du kan prøve, lige når du har brug for det, og når det passer dig.
 
Footer