Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

 
Jeg fik flere boggaver til jul. Én var Den fjerde rytter : 10000 års epidemihistorie af Jeanette Varberg og Poul Duedahl. Bogen fortæller om verdenshistoriens største dræbere og samfundsomvæltere.
Det er hårdt, at leve med corona-nedlukning og restriktioner på det sociale liv. Men verden har set værre ud og vi går mod lysere tider.
 
Årets første Bag om København-podcast tager også fat på epidemihistorien og beretter om tuberkulosen.
 
På trods af verden elendigheder, håber jeg, at du er kommet godt ind i det nye år. I årets først Bag om København kan du bl.a. læse om København på film, Vestergade og Ingeniørkasernen.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Film. Sommerglæder.
 

Lys, kamera, optagelse! København på film

Filmstriben: Udenfor vinduerne ligger København. Vi skal helst ikke gå ud, og vejret er på sundhedsmyndighedernes side; bliv inde, hvisker regnen, mens den driver ned ad ruden. Tag i stedet med på en filmisk rundtur i København, som byen har taget sig ud i sort/hvid og tegnet, i sjov og i alvor, fra 1940 til 2011.
 
Slå dig løs i de mere end 2000 og tv-programmer på Filmstriben: Spillefilm, tegnefilm, dokumentarer og meget mere for både børn og voksne. Her får du seks forslag til at se byen og dens mennesker, fra alvorlige film til de helt skøre.
Læs: Lys, kamera, optagelse! København på film
 
Skilt med teksten
 

Spyt ikke på fortovet

Podcast: Øresundshospitalet var et af de hospitaler der behandlede tuberkulose-patienter. Lægerne kæmpede mod sygdommen med åreladninger, igler og medicinske urter, mens tuberkulose åd de syges lunger. De der overlevede, fik svære følger af sygdommen som skader på lunger, knogle og led.
 
I slutningen af 1800-tallet bliver man mere bevidst om sygdommens smitteveje. Omkring år 1900 går Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse til kamp mod spytteriet, der dengang var en af smittekilderne.
Læs: Spyt ikke på fortovet - om tuberkulose
 
Gammelt postkort med Ingeniørkasernen, i forgrunden ses en togbane.
 

Ingeniørkasernen

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv: I 1700-1800-tallet lå alle kaserner i København placeret indenfor de gamle volde, hvilket var naturligt, idet de udgjorde forsvaret af København.
 
Fra midten af 1800-tallet så man ikke længere på København som en fæstningsby, den militære bevogtning af volde og byporte ophørte og portene blev revet ned. Samtidig var der startet en byggeeksplosion udenfor de gamle volde, og brokvartererne opstod. Det stillede nye krav til militæret, og man begyndte, i 1881, at undersøge mulighederne for at etablere kasernearealer længere ude.
Læs: Ingeniørkasernen
 
Københavns Hovedbibliotek i Krystalgade
 

Hovedbiblioteket - En tour de force

Bibliotekshistorie: Hovedbiblioteket har ligget på mange historiske steder. Også nu, i den gamle forretningsgade, Krystalpassagen.
 
Da Københavns Kommune i 1901 blev udvidet med Valby, Vanløse, Brønshøj/Husum, Bispebjerg og Sundbyerne, blev kommunen så stor at tiden var moden til tanken om et "hovedcentralbibliotek". Hovedbibliotekets første hjemsted (fra 1917) var i bogstaveligste forstand et "bogtempel": Nikolaj Kirke.
Læs: Hovedbiblioteket - En tour de force
 
Vejskilt
 

Vestergade

Digitale bøger: Vestergade er ikke nogen lang gade. Gaden forbinder Vester Voldgade med Gammeltorv og er den del af Latinerkvarteret. Det er en af de ældste gader i København. Gaden lå lige indenfor Vesterport og var indfaldsvejen til byen fra vest. Gaden brændte ned ved brandene i 1728 og 1795.
 
De seneste år har indgang til Vestergade fra Rådhuspladsen / Vester Voldgade været gemt bag grønne finerplader som omkransede Metrobyggeriet på Rådhuspladsen. Nu er der atter frit syn til gaden og Rådhuspladsen er genåbnet med en ny cykelsti ud for Vestergade.
Læs: Vestergade
 
 
 

Fra eReolen

 
Collage med bogforside og anmeldelse
 
Proletardrengens læreår af C. Staun
 
En skildring af en drengs opvækst i et københavnsk slumkvarter i begyndelsen af 1900-tallet. 1. udgaven udkom i 1911 og giver et rystende billede af forholdene i et af de værste slumkvarterer. Her voksede børnene op mellem ludere og lommetyve. Druk og vold var dagligdag for mange.
 
C. Staun er et pseudonym for L. C. Poulsen. Født 1866, død 1950. L. C. Poulsen voksede op i et fattigt hjem på landet. Efter hans konfirmation kom han ud og tjene på herregården Krastrup. Sognerådsformanden så et talent og skaffede ham amtsunderstøttelse til et ophold på Emdrupborg Højskole. Efter et par småudgivelser, fik han udgivet den krasse proletarroman "Proletardrengens læreår".
 
Anmelderen i Folkets Avis (30. oktober 1911) skrev: "Den handler om en Fattigkaserne i Rantzausgade "Ligkisten", som Forfatteren har befolket med Forbrydere og Drukkenboldte, Alfonser og Skøger fra Kælder til Kvist i alle dens hundrede 1 Værelses Lejligheder. Ud af hver Side af Bogen staar der en ram Stank af Raahed og Drukkenskab." – Og senere i anmeldelsen: "Der lyser endvidere ud fra hver Side en antisocialistisk Fanatisme og et Pressehad, som kun den føler, der har haft noget Udestaaende med Pressen."
 
Til sidst konkluderer anmelderen: "Ofte minder Bogen om de Svovlprædikener, som Missionærerne fra Landet giver af det københavnske "Sodoma" og "Gomorrha". Men med dem har Forfatteren ogsaa adskillige Lighedspunkter, uhyggelige Lighedspunkter endda."
 
 
 

Gamle aviser

 
Avishoved på Dagbladet
 
Mediestream
 
Dyk ned i Det kgl. Biblioteks store samling af digitaliserede aviser.
 
Det kgl. Bibliotek i Århus har skannet 35 millioner avissider fra danske aviser. En del af dem kan du søge i og læse hjemmefra. Det du har adgang til, er aviserne der er udgivet før 1. januar 1921.
 
14. juli 1918 kunne Nationaltidendes læsere læse at "Influenza-Epidemien har allerede inden for de forskellige militære Afdelinger faaet en saadan Udbredelse, at man har maattet udsende Opfordringer til kun i de alleralvorligste Tilfælde at sende Patienterne ind til Garnisions Sygehus.
En Masse Militærafdelinger har da Influenza-Patienterne liggende indenfor deres egne Enemærker. Det er saaledes Tilfældet med Avadørelejren, hvor 70 Mand, eller lige bestemt en Tredjedel af Mandskabet, i Gaar laa til Sengs af Influenza."
(citat: Nationaltidende. 14. juli 1918.)
 
Det er ikke noget nyt, at epidemier presser sundhedsvæsenet. 
 
Mediestream er en skattekiste af små og store historier – lokal, som ovenstående og internationale.
 
2. august 1914 var overskriften på Dagbladet "Stormagtskrigen". Ud over at læse om krigsfeber i Berlin og Tysklands krigserklæring til Rusland, bragte Dagbladet nyheden om at 18.000 mand blev indkaldt til den danske Sikringsstyrke.
Dagbladet. 2. august 1914.
 
 
 

Start 2021 med klassisk musik

 
Logo: Naxos Music Library
 
Naxos Music Library
 
Københavns Biblioteker har fået adgang til verdens største online bibliotek for klassisk musik.
 
Naxos Music Library giver adgang til næsten 150.000 albums med mere end 2.300.000 numre af standard- og sjældent repertoire.
 
Footer