Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Et mærkeligt år går på hæld. Det eftertiden vil huske 2020 for er corona og hvad deraf fulgte.
 
Det er betegnende for året, at bibliotekerne er lukket i de sidste uger inden nytår. Heldigvis er der gode bøger på eReolen og blandt de mange københavntitler der er digitaliseret af Københavns Biblioteker.
 
Bogtrykken kørte også i 2020 og der udkom en del gode bøger. Jeg har samlet et bredt udvalg af nye bøger om København.
 
God jul og godt nytår
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
To arkæologer i udgravningen på Kastellet.
 

Et sjældent kik i Kastellets historie

Københavns Museum: Kastellet bliver frem til september 2021 sikret mod nye skybrud. Jordarbejdet giver arkæologerne ny viden om et planlagt kongeslot og søer, der har ligget inden for voldene.
 
Under de store skybrud i 2011 og 2014 blev Kastellet voldsomt oversvømmet. Forsvaret sikrer sig nu mod gentagelser gennem et stort anlægsprojekt. Arkæologer fra Københavns Museum følger entreprenørens arbejde i det fredede fæstningsanlæg. De har med særlig interesse set rester af fundamentet til et kongeslot dukke op og spor efter det område, som kaldes ”de indre søer”. Slottet kom aldrig op i højden – først og fremmest var der ikke penge nok til det rasende dyre projekt efter svenskekrigene i 1657-1660. Søerne blev fyldt op i starten af 1700-tallet.
Læs: Et sjældent kik i Kastellets historie
 
KBH
 

Bøger om København 2020

Bogliste: En af mine venner sagde engang, at når den samme handling blev gentaget tre gange, var det dermed en tradition. Ud fra den definition, er det en tradition, med en liste med årets bogudgivelser i Bag om København.
 
Igen i år er der spændende bøger om København. Jeg har fundet et relevant udvalg. Måske du kan finde en idé til en julegave, eller en god bog til hygge i lænestolen i vintermørket.
Læs: Bøger om København 2020
 
Frihavnen Station
 

Frihavnen Station

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv: I dag en restaurant og for 125 år siden en travl stationsbygning. Frihavnen Station blev opført i 1895 for DSB. Arkitekten bag, Heinrich Wenk, er også arkitekten bag både Hovedbanegården og Østerport Station.
 
"Frihavnen Station", som var det daglige navn, blev oprindeligt opført som knudepunkt for færgetrafikken mellem København og Malmø. Passager- og godstrafikken til Malmø, via Frihavnen, var startet i 1894 og blev indstillet i 1974.
Læs: Frihavnen Station
 
Mindetavle for Tove Ditlevsen
 

Fake News i Barndommens Gade

Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv: En sjælden gang imellem er der åbent i porten til Hedebygade 30 A. Fra porten kan man komme til baghuset, hvor Tove Ditlevsen havde sin barndom på 4. sal. I porten hænger der en flot mindeplade af plexiglas, der er lagt over to af digterens håndskrevne digte ”Skellet” og Længsel”. Mindepladen er opsat af Arbejdermuseets Venner i 2002, hvor Tove Ditlevsen ville være fyldt 85 år.
 
På mindepladen står der, at ’her boede hun i 22 år’ – altså i Hedebygade. Det er mærkeligt.
Læs: Fake News i Barndommens Gade
 
Koloniudstillingen i Tivoli i 1905
 

Afstemningen om salget af Dansk Vestindien

De Danskvestindiske Øer: "1/2 Million … faar nu for første Gang Stemmeret ... Kvinder som Mænd, skal nu være medbestemmende om, hvem der skal styre Danmark" skrev forlæggeren Johannes Lehmann i 1916. Antallet af danskere med stemmeret voksede betydeligt efter grundlovsændringen i 1915, der gav kvinder og tyende ret til at deltage i politik på landsplan. Og i december 1916 havde de muligheden for at sætte deres første kryds.
 
Afstemningen var ikke til et folketingsvalg, men til landets første folkeafstemning: Skulle De Danskvestindiske Øer sælges til USA?
Læs: Afstemningen om salget af Dansk Vestindien
 
Thorvald Bergs Eftf. Børnehabitfabrik.
 

Shopping 1906

Digital bog: Tag på fotosafari til Københavns butikker for 100 år siden efter tøj, mad, te, bøger og alskens andre lækkerier.
 
Butikslivet i København for 100 år siden er skildret i over et halvt hundrede fotoer i bogen "Hvor man mødes Julen 1906".  Fotoerne er i forbløffende god kvalitet, både hvad angår teknikken og motiverne. De giver et enestående indblik i hvilke varer man kunne få dengang, tidens mode og butiksindretning.
Læs: Shopping 1906
 
 
 

Under Rådhuset

 
Kristoffer ved trappen ned under Rådhuset
 
Adventskalender og konkurrence
 
Kom med Kristoffer ned i underverden under Rådhuset. Hør om værtshuset der aldrig blev til noget og tunnellen som modstandsfolk brugte under besættelsen.
 
Adventskalenderne ser du på Københavns Kommunes Facebook-side. Da vi har passeret 3. adventssøndag, kan du se de tre første videoer nu.
 
Københavns Rådhus er et spændende hus fuld af historier. Kristoffer, som du møder i adventskalendervideoerne, er en af rundviserne på Rådhuset. Svarer du på følgende spørgsmål, kan du være den heldige vinder af en plads på en rundvisning.
 
Hvornår blev tunnellen mellem Rådhuset og Vartov lukket?
1965
1966
1967
Svaret sender du til kbhnyhedsbreve@kff.kk.dk.
 
 
Vinderen trækkes torsdag den 28. december og de får direkte besked.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

Podcast til nedlukningen

 
Rytter til hest. Foto: Søren Greve, Nationalmuseet
 
Vores tid
 
Imens vi venter på forår og frihed til at mødes er der tid til at høre podcast.
 
Som læser af dette nyhedsbrev kender du vores podcast-serie Bag om København og måske kender du også Kundskabens Hotel og Børnebogcast der også produceres af Københavns Biblioteker.
 
Ovre på Nationalmuseet kan de også det med podcast – som de i øvrigt producerer i samarbejde med radio LOUD.
 
Det er blevet til flere spændende podcast-serier som Den yderste grænse hvor du hører ekspeditioner til de yderste hjørner af verden for at opleve nye måder at leve på, for at udvide vores perspektiver og for at møde fremmede, som måske ikke er så fremmede endda. Hør om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger og om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende.
 
I serien Magtens Kvinder møder du Margrete 1, Vikingedronningen Thyra, Dronning Ælfgifu samt flere stærke kvinder fra Danmarkshistorien.
 
Du finder ovenstående og mange andre podcast på Nationalmuseets digitale kanal "Vores tid". Her er også adgang til videocast og en enkelt quiz.
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Tipoldefars København
 
Tipoldefars København

Ludvig Joseph Flamand, 1800 – 1879) var en dansk litterat. Han blev født i København. L. J. Flamand udgav en række historiske skrifter og historiske romaner.

Fire af L. J. Flamand skillingshæfter fra 1855 er samlet og bearbejdet af Thorkild Behrens i bogen "Tipoldefars København". Bogen udkom i 1984.

I anmeldelsen "Rundtur i en by i opbrud", Politiken (14.12. 1984) skrev Hanne Sanders: "Flamand var københavner til fingerspidserne. På en frejdig og farverig måde fortæller han byens historie fra Absalon til Grundloven. Han er begejstret for borgerne, der igennem hele historien har udvist et utroligt mod og sammenhold"

"Måske er hans bog, når det kommer til stykket, mest en fremmedfører for turister. Efter kort og livligt at have fortalt byens historie skildre han, hvordan den ser ud set med hans øjne.
Den giver en omfattende orientering om byens gader, deres oprindelse, dens store bygninger, torve, kanaler og broer og meget mere. Og om de mange foreninger, selskaber, klubber og museer" supplerer Alfred Wassard i anmeldelsen "Turist i København anno 1855" i Kristelige Dagblad (21.11. 1984)
 
 
 

God jul og godt nytår

 
Julebag
 
Jul
 
På trods af Corona vil der stadig blive holdt jul. Måske en anderledes jul end vi plejer, men der skal stadig pyntes, laves mad og pakkes gaver ind. Biblioteket har bøgerne og inspirationen til alt hvad du skal bruge.
 
Se bibliotekarens juleanbefalinger, kendte julehistorier kort fortalt, julepodcast og andre julegodter fra bibliotekerne.
 
Footer