Hvad vil du gøre med et våbenskjold?

Kære læser

Det er en udfordring at lave arrangementer i disse corona-tider. Pga. forsamlingsforbuddet på 10 personer blev byvandringen på Østerbro aflyst. Vi forsøger igen når begrænsningen på deltagerantallet er hævet igen.
 
I stedet for en byvandring med guide og det hele, kan du selv spadsere en tur gennem byens gader. Der er inspiration til turen i "Fra skamstøtten til lysavisen".
 
Bag om København kan præsentere en bogkonkurrence. Du kan vinde "Malerkunst på Christianshavn" af Kristian Hvidt. Se nedenfor.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Vimmelskaftet i starten af 1900-tallet
 

Fra skamstøtten til lysavisen

Gå gennem byen: Søren Kierkegaard gik hver dag ture i København. Menneskebad, kaldte han det, og da det er en dårlig idé at bade sig i andre mennesker i øjeblikket, kan vi i stedet tage på tur i København med fantasiens og litteraturens hjælp.
 
Gå med Herman Bang fra den russiske kirke via Østergade og Vimmelskaftet til Tivoli i bogen Stuk, hvor han i 1887 ristede en kritisk rune over det forlystelsessyge og byggetossede København.
Læs: Fra skamstøtten til lysavisen
 
Bopa Plads
 

Bopa Plads

Østerbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv: Da Randersgade i midten af 1880’erne blev ført nordud, og den tidligere Batterivej blev forbundet med Østerbrogade under navnet Viborggade, opstod der ved krydset med Kalkbrænderivej (Løgstørgade) en lille plads som i 1890 blev flisebelagt og udlagt til et torv, der uofficielt kaldtes "Trekantpladsen".
 
I 1995 fik pladsen navnet BOPA Plads, til minde om 50-året for befrielsen i 1945. Den er opkaldt efter Borgerlige Partisaner, der var en dansk sabotagegruppe.
Læs: Bopa Plads
 
Cecilie Bønnelycke
 

Cecilie Bønnelycke anbefaler

3 gode bøger: Historiker og museumsinspektør Cecilie Bønnelycke besøgte d. 26. oktober Historieklubben på Amager. Hun fortalte med udgangspunkt i sin bog “Sædelighedsfejden” - om første gang man i Danmark vovede offentligt at diskutere og sætte spørgsmålstegn ved de eksisterende seksuelle normer.
 
Efter foredraget spurgte vi Cecilie Bønnelycke om hun kunne anbefale tre bøger om København til Bag om Københavns læsere.
Læs: Cecilie Bønnelycke anbefaler
 
Københavns Kommunes våbenskjold
 

Et våbenskjold fra en svunden tid

Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv: I 1903 blev der opført en kommunal varmvandsbadeanstalt på Oehlenschlægersgades Skole. Her kunne vesterbroerne for et mindre beløb købe sig til et bad.
 
Nu er badeanstalten revet ned og det oprindelige kommunale våbenskjold til overs. Det skar i hjertet hos folkene fra Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv, at det 117 år gamle våbenskjold skulle kasseres.
 
Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv sagde ja tak til at modtage våbenskjoldet. Hvad bruger man et våbenskjold i rødt tegl til? Har du en idé til, hvor det kan få en ny og værdig plads?
Læs: Et våbenskjold fra en svunden tid
 
Kvinde kigger på erotiske fotografer
 

Verdens første kvindelige erotiske fotograf

Podcast: Mary Willumsen kaldes verdens første kvindelige erotiske fotograf. I dag ser vi hende som pioner indenfor fotografien – men det hun gjorde, var faktisk ulovligt. Og derfor bliver hendes karriere da også kortere end den burde have været.
Læs: Verdens første kvindelige erotiske fotograf
 
Morten Tinning fortæller
 

Videoforedrag

Christianshavns Lokalhistoriske Forening har i disse coronatider streamet foreningens historiske foredrag. Det er dejligt i disse tider med begrænsninger på deltagerantallet. Du kan ses dem i redigerede udgaver - produceret af Christianshavns Kvarters TV.
 
Du kan se Morten Tinning fortælle om Bombebøssen eller Ruban Aro og Anders Bjørn der fortæller om Trankebar og Christianshavn.
Se: Videoforedrag
 
Den gamle Langebro
 

Sådan så København ud

Digital bog: København forandrer sig konstant. I dag kan det være svært at forestille sig byen omkredset af volde. I 1920erne udkom fire hæfter der fortæller om byens udvikling i 1800-tallet i ord og billeder. Se volden forsvinde og byens hastige vækst ud over brokvarterne.
 
Før-og-nu-billeder fra Nytorv, Åbenrå 25 og Sølvgadens Kaserne.
Læs: Sådan så København ud
 
 
 

Vind bogen Malerkunst på Christianshavn

 
Bogforside med en maler der maler et billede
 
Christianshavn by og volde er maleriske og har gennem 300 år under skiftende vilkår været besøgt af talrige kunstnere, der efterlod sig malerier i mange stilarter.
 
I Kristian Hvidts bog "Malerkunst på Christianshavn" er udvalgt fyrretyve malerier, deraf mange af dansk kunsthistories bedste kunstnere som Hammershøi, Krøyer, P.C. Skovgaard, Weie og Hoppe.
 
Bogen er udgivet af Christianshavns Lokalhistoriske Forening, der har stillet to eksemplar af bogen på højkant.
Læse mere om bogen på Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkivs hjemmeside.
Vil du have en chance for at vinde bogen, skal du svare på følgende spørgsmål.
 
Hvornår malede P. S. Krøyer (1851-1909) maleriet "Fra Burmeister og Wains jernstøberi"?

1878
1885
1889
 
Svaret sender du til kbhnyhedsbreve@kff.kk.dk.
 
Vinderne trækkes torsdag den 26. november og de får direkte besked.
Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

Læser til læser

 
Henrik med en bog
 
Martin anbefaler
 
Bag om København fandt 2 heldige vindere efter konkurrencen i forrige nyhedsbrev. De vandt hver et eksemplar af fotobogen "København - 1960’erne".
 
Som et par opmærksomme læsere bemærkede, var det en fejl, at vinderne i bogkonkurrencen i sidste nyhedsbrev, blev fundet i april. Det var lige lovligt længe at vente. Vinderne blev trukket i uge 44.
 
Martin Rudbæk Nielsen, denne ene af vinderne, har været så venlig at komme med en boganbefaling:
 
- ""Byen der forsvandt" af Allan Mylius Thomsen & Leif Ziegler er en fortælling om udviklingen af byen til det bedre, men bestemt også det værre. Det er samtidig en påmindelse om, at byen udvikler sig hurtigt, og at det absolut kan betale sig at kæmpe for, at denne udvikling sker på en ønskværdig måde.
Hvad sidstnævnte angår, er der jo heldigvis mange meninger om, hvad det betyder i praksis."
 
Footer