Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

 
Stort set synkront med at de fleste kom tilbage på arbejde fra sommerferien kom sommervejret. Solen og varmen må nydes sidst på dagen og i weekenden. Kan du finde tid til en tur rundt i Københavns gader, præsenteres tre spændende baggårde nedenfor.
 
Arkæologerne fra Københavns Museum gør hele tide nye spændende fund i jorden under byen. Denne gang kan du læse om en spændende sten fundet ved Strøget.
 
Savner du en god bog til strandturen i weekenden, finder du åbningstider på bibliotekerns hjemmeside: Københavns Biblioteker er genåbnet. Alternativt kan du kaste dig over en e-bog på eReolen.
 
Med varme sommerhilsner
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Sten med indridset motiv
 

Billedkunst anno 1100

Københavns Museum: Arkæologerne gjorde store øjne, da de fandt en sten med et jagtmotiv i en kælder på hjørnet mellem Frederiksberggade og Gammeltorv. ”Vi var straks klar over, at vi her havde fat i noget særligt. Tegningen var nemlig synlig med det samme”, fortæller udgravningsleder og arkæolog Andréa Borgius, Københavns Museum, om den spektakulære genstand.

Bygningen på Gammeltorv husede indtil efteråret 2019 en 7-Eleven og et værtshus. Den arkæologiske undersøgelse fandt sted frem til juni i forbindelse med en modernisering af huset, hvor gulvniveauet i kælderen skulle sænkes.
Læs: Billedkunst anno 1100
 
Ole Kollerød
 

En forbryders liv i 1800-tallet

Podcast: Det er ret usædvanligt at en tyv og morder skriver en bog om sit eget liv – ja, måske ikke så meget i dag, men dengang i 1800-tallet. Men Ole Kollerød gjorde. Den er blevet beskrevet som et hovedværk i dansk litteratur.

Han analyserer uretfærdige samfundsforhold, om rig og fattig, godt og ondt, ret og uret, forbrydelse, straf og magtmisbrug. Han skildrer situationer og personer levende, detaljeret og skarpsindigt. Og han håner og ironiserer over sine modstandere.

Værket er ikke kun en levnedsbeskrivelse, men udvikler sig som et forsvarsskrift og en samfundskritik.
Hør: En forbryders liv i 1800-tallet
 
Dør med udsmykning
 

Christianshavn i 1930'erne

Tre hefter beskriver i tekst og billeder hemmeligheder ved 13 gamle bygninger på Christianshavn som blev afsløret ved nedrivninger i 1930'erne.

13 ejendomme blev nedrevet 1931-1936 på Christianshavn. Og ved nedrivningen blev der afsløret skjulte detaljer ved husene som med tiden var blevet skjult bag tapeter og paneler. Det er disse hemmeligheder som hefterne har forsøgt at bevare i streg og fotoer, billeder og tegninger.
Læs: Christianshavn i 1930'erne
 
Skulptur af Hebe
 

3 baggårde i Indre By

Der er noget fascinerende ved baggårde. Det kan godt betale sig, at kigge ind bag porten når det er muligt. Nogle steder gemmer der sig spændende historier eller smukke baggårdsmiljøer. Her er xx seværdige baggårde i Indre By.
Læs: 3 baggårde i Indre By
 
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogen
 
Vandringer i København

At vandre i byens gader er en fornøjelse. Det er masser af historie og spændende huse. En klassiker blandt guidebøgerne om København er Ebbe Sadolins "Vandringer i København".

"Vandringer i København" udkom første gang i 1952. Bogen blev genudgivet flere gange. Om den ny udgave der udkom i 1963, skrev Politiken (12.12. 1963): "Ved sammenligning mellem de to udgaver kan man umiddelbart se, hvilket forandringer der er sket i bybilledet de 11 år". På samme måde kan vi i dag gå gennem København sammen med Ebbe Sadolin og se hvor meget der har forandret sig - og hvad der stadig er det samme.

I Berlingske Tidende (26.11. 1963) kom Kai Flor med følgende, rosende ord: "Han skriver lige så let og charmerende, som han tegner. Til gavn for begge formål forstår han at bruge både sine øjne og sin hjerne. Hvor i verden han så færdes som tegner og skribent – det var i Hyde Park, han begyndte, og hvor mange steder og egne fulgte ikke siden! – har han om de motiver, der fristede hans streg, samlet en viden, som ofte har måttes hentes i store, tunge værker. Men tungheden er som blæst bort, når han lader fortællerens pen ile om kap med tegnerens".

Vandringer i København af Ebbe Sadolin
Flere bøger af Ebbe Sadolin
Footer