Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Det er sommer med autentisk, dansk sommervejr. I år er vi mange der holder sommerferie i Danmark. Heldigvis er der rigeligt at opleve både på landet og i København.
 
I de store ferieuger er der halv pris på de fleste museer og seværdigheder. I Mesteren er stadig et besøg værd kan du læse om Thorvaldsens Museums særudstilling "Ansigt til ansigt – Thorvaldsen og portrættet".
 
Københavns Museum har forlænget udstillingen "Paul Fischer – Byen i det bedste lys", som Bag om København skrev om i København set gennem malerens fotolinse.
 
Hvad enten du skal på tur i sommerlandet eller hygge dig hjemme med familien kan biblioteket tilbyde gode romaner, en grill-kogebog eller guidebøger om oplevelser i Danmark.
Tema: Sommer
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Frimærke med to personer i snegleopgangen i Rundetaarn
 

Fjeld med indbygget skrue

Rundetaarn: I den aktuelle oprulning af Danmarks fortid som kolonimagt titter Rundetaarn frem i en overraskende rolle. To unge grønlændere, der blev sendt til landet i 1720’erne, mødte nemlig tårnet som et genkendeligt indslag midt i alt det fremmede.
 
Ude på det åbne hav er der intet fjeld. Det måtte de to unge grønlændere Pôq og Qiperoq konstatere, da de i 1724 drog ud på den lange og højst usædvanlige rejse fra de hjemlige kyster til det ukendte Danmark.
Læs: Fjeld med indbygget skrue
 
Fire kvinder ved et bord
 

Skandalelærerinden

Podcast: Skoleinspektør Inger Merete Nordentoft deltager i modstandsarbejdet under besættelsen, og drømmer om at demokratisere folkeskolen med sit pædagogiske pionerarbejde. Og så er hun en skandale i samtiden. Dét overskygger alt andet i hendes eftermæle.
Hør: Skandalelærerinden
 
Butikfacade
 

Det rigtige Dalle Valle!

Daells Varehus - Daells Vareskur - Dalle Valle. Kært barn havde mange navne.
 
Daells Varehus blev grundlagt i 1910, og dets succes skyldtes en ny opfindelse: postordrer. En slags meget tidlig forløber for internethandel. Kernen i postordrehandlen var postordrekataloger som blev sendt ud til Danmarks husstande.
 
Daells Varehus jubilæumsskrift 1910-1935 fortæller den allertidligste historie om et af Københavns legendariske stormagasiner.
Læs: Det rigtige Dalle Valle!
 
Erik Ejegod på Viborg ting
 

Erik Ejegod – helgenbror, helgenfar & horekarl

Syd for Sønder Boulevard – midt mellem hustruens Bodilsgade og sønnens Knud Lavards Gade – er en kort gade opkaldt efter Erik Ejegod, hvis dødsdag falder i starten af juli. Også i Pafos på Cypern er en gade opkaldt efter kongen, der døde på øen. Hans gade er nok kort, men Erik Ejegod var en af middelalderens berejste konger.
 
To gange drog han på pilgrimsfærd. Og i disse måneder, hvor vores rejselyst ikke nødvendigvis kan få afløb, kan vi da drage med Erik sydpå, til Italien, til Konstantinopel og til Cypern.
Læs: Erik Ejegod – helgenbror, helgenfar & horekarl
 
Arbejderdemonstration med krav om 8 timers arbejdsdag
 

Storbyen - for 100 år siden

Kom med på en tidsrejse til storbyen som den var i starten af 1900-tallet. Albert Gundtzmann og Helmer Lind beskrev København i ord og billeder i starten af 1900-tallet. "Stor-København" med undertitlen "Skildringer og Billeder af Byen og dens Liv" blev udgivet som hæfter. Værket er digitaliseret og klar til brug.
Læs: Storbyen - for 100 år siden
 
5 bøger foran Rosenborg Slot
 

København er smuk i solskin

Brug byen og brug dine fødder. København er fuld af historie og spændende bygninger. Her er grønne oaser og overraskende oplevelser. Find inspiration til en tur ud i hovedstaden med gode guidebøger.
 
Kom med i Kongens Have og hør om 2 gode guidebøger, eller bliv præsenteret for et lille udvalg under videoen.
Læs: København er smuk i solskin
 
 

Fra bibliotekets kælder

 
Bogsider fra bogen Nyhavn
 
Nyhavn
 
Mange forbinder Nyhavn med kolde fadøl i sommersolen. Nyhavn er meget mere end det og gaden er beskrevet i flere bøger.
 
I 1943 udkom Peter Lindes Nyhavn første gang. Heri beskrives gadens historie med fokus på husene i Nyhavn.
 
Bogen blev genudgivet i 1963. I Kristelig Dagblad (25.11. 1963) fik genudgivelsen en par ord med på vejen: "Forfatteren var nu afdøde konservator på Nationalmuseet Peter Linde, der med stor historisk viden og megen lune forstod at fortælle ikke blot om gader og huse, men endnu mere om de personer der færdedes i dem".
 
 
 

Fregatten Jylland på Islands Brygge

 
Fregatten Jylland ved Langebro
 
Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og Arkiv: Fra 1936 blev fregatten Jylland slæbt til kajen på Islands Brygge. Det var "Foreningen for Provinsbørns Ferieophold i København" som havde hyret skibet som logiskib for børn fra provinsen. Børnene overnattede på skibet og det blev fyldt til bristepunktet.
 
"Aaret efter Jubilæet [1935] naaede Foreningen et betydeligt Skridt videre, idet Indkvarteringsforholdene for Børnene blev i høj Grad forbedret, tilmed paa ret original Vis, idet den gamle, hæderkronede Fregat "Jylland", kendt fra sin Deltagelse i Søslaget ved Helgoland den 9. Maj 1864, paa Foreningens Forslag omdannet til et moderne Logiskib." (Citat: Foreningen til Provinsbørns Ferieophold i København af P. A. Feldthusen, side 31-32.)
 
I de sidste år blev skibet ikke vedligeholdt og man inviterede også folk på Bryggen til at komme om aftenen til dans og musik. Der blev røget kraftigt og brandsikring var der ikke dengang. Under 2. Verdenskrig overtog tyskerne skibet, og efter krigen overtog englænderne det.

I dag ligger "Jylland" smukt restaureret i Æbeltoft.

Sussie Paddison, formand for Islands Brygges Lokalhistoriske Forening
Footer