Nyheder fra Københavns Biblioteker

Kære læser

Forår med fysisk afstand. Det er ikke nemt, men med fælles hjælp og hensyntagen kommer vi ud på den anden side af corona-nedlukningen. På mandag åbner Københavns Biblioteker så småt op igen. I første omgang vil det kun være muligt at aflevere og låne reserverede bøger og materialer i et begrænset tidsrum på hverdagene. Sådan genåbner Københavns Biblioteker.
 
Sidst du hørte fra Bag om København handlede det om besættelsestidens København. Denne gang følger vi op med et par artikler mere om de fem forbandede år. Du kan læse meget mere om Danmark under 2. Verdenskrig på temasiden Besættelsen.
 
Blandt månedens bogudgivelser er en ny bog af Peter Olesen: Træhuse i København. Bag om København er kommet i besiddelse af et par eksemplarer af bogen - og du kan blive den heldige vinder af et eksemplar. Se nedenfor.
 
Med venlig hilsen
Sune Hundebøll
Bibliotekar DB
 
 
Vejforløb med træer på den ene side og bygninger på den anden

Det farlige stykke ved Bellahøj

Lokalhistorisk Selskab i Brønshøj, Husum og Utterslev: Minder fra dengang Brønshøj var langt uden for voldene.
 
Brønshøj-Husum Avis gemmer på vigtige og spændende historier fra lokalområdets fortid. I en artikel fra 18. december 1931 går tankerne tre årtier tilbage til en tid, hvor alt var meget anderledes. Der kørte ingen sporvogne, der var ingen gadebelysning, der var grøfter på begge sider af Frederikssundsvej, meget var landlig idyl, men der var også berygtede, skumle vejstrækninger.
Læs mere...
Sort hvid stik af Kastellet

Attentatet på Frederik VI

København Før og Nu er en næsten uendelig kilde til gode historier om København. "Supplement 1" beskæftiger sig således bl.a. med Kastellet, herunder fængslet og nogle af dets fanger, som (s. 252-255) er en af de mindre kendte hvis historie ikke desto mindre er hårrejsende.
 
Den involverer lige dele af sindsforvirring, ulykkelig kærlighed og et (måske) næsten vellykket attentat på selveste diktatoren over dem alle: Kong Frederik VI - som egenhændigt afvæbnede attentatmanden. Eller gjorde han?
Læs mere...

Podcasts, der gør dig klogere

Podcasts til historieentusiaster, fortidsfreaks, arkivnørder og alle, der holder af en gammeldags, god historie.
 
Er kedsomheden begyndt at melde sig i karantæneland? Har du trevlet Netflix igennem for serier og film? Er du begyndt at overveje, om du skulle male paneler eller rense din kummefryser? Måske føles tiden mindre lang, hvis du bruger den til at blive klogere, evt. med et dyk ned i historien. Og hvis du bruger en podcast til formålet, har du hænderne fri til at omsortere din sokkeskuffe samtidig.
Læs mere...
Sort hvid foto af mand i jakkesæt

Edderkoppernes grove spind

Podcast: Københavns underverden i 1940'erne. "Jeg ville gerne genfødes med 7 arme som en blæksprutte – så ville jeg stjæle med dem alle!" Svend Aage Hasselstrøm er kriminel det meste af sit liv – i storhedstiden under og efter besættelsen bliver han kongen af den københavnske underverden. En edderkop med tråde ude i alle de hjørner, hvor der kan tjenes penge. Gerne store penge.
 
Og sammen med makkeren Johannes Linde – fester han med både højt- og lavtstående politifolk, som også får glæde af dyre gaver såvel som bestikkelsespenge.
Læs mere...
Mindetavle på rød mur mellem grønlig dør og hvid vindue

Krigen på muren

Besættelsestiden var en dramatisk tid for københavnerne. Rundt om i byen erindres krigen på husmurene med mindetavler. Mange mindetavler erindrer modstandsfolk der måtte lade livet for Danmarks frihed - men der er også mindetavler for andre dramatiske begivenheder.
 
En mindetavle på Bispebjerg Hospital erindrer de danske jøders redning i 1943. Natten til den 2. oktober starter jødeaktionen, hvor nazisterne ønskede at arrestere alle danske jøder for et deportere dem til koncentrationslejre i Tyskland.
Læs mere...
Børn med britisk og amerikansk flag

Læs om besættelsen med dit barn

Mange steder i København finder vi ting, der minder os om besættelsen og Anden Verdenskrig. Det kan være mindetavler over faldne frihedskæmpere og To søstre-statuen ved Nyboder, rejst i 1949 af nordmænd som tak for hjælpen under krigen.
 
Hvordan var det at leve under krigen? At være barn? Det kan være sværere at svare på. Heldigvis har en lang række forfattere givet skønlitterære bud - nogle af dem baseret på virkelige hændelser - og bøger af denne type kan være både medrivende og spændende at læse sammen med, eller for, børn og børnebørn, hvis I gerne vil vide mere om livet under besættelsen.
Læs mere...
 
 

Vind bogen Træhuse i København

Bogforside med dansende mennesker i en dansepavillon
 
Peter Olesen har en lang række af bøger og artikler om København på samvittigheden. En del af bøgerne er i turguidegenren. Han har leveret stof til mange gode ture i hovedstaden. Seneste skud på stammen er Træhuse i København, som udkommer på forlaget Frydenlund 19. maj.
 
I bogen beskrives 40 spændende træhuse i København og Frederiksberg. Husene er kongelige læpavilloner, Christianiahuse, barakbyer, en badeanstalt, et maritimt ungdomshus, en ballonpark etc.
 
Du kan blive den heldige vinder af et eksemplar af Træhuse i København. Du kan blot svare rigtigt på nedenstående spørgsmål for at være med i konkurrencen.
 
Et af de træhuse, der beskrives i Peter Olesens bog, er Dansepavillonen ved Karens Mindes Kulturhus i Sydhavnen.
 
Dansepavillonen blev oprindeligt bygget ved Sankt Hans Hospital. Det menes opført i 1860'erne eller årtierne derefter, og det formodes at være tegnet af Michael Gottlieb Bindesbøll.
Bygningen blev fredet i 1992 og senere flyttet til Karens Minde.
 
Hvornår blev Dansepavillonen flyttet fra Roskildeegne til København?
 
 
Svaret sender du til kbhnyhedsbreve@kff.kk.dk.
 
Læs mere om bogen hos forlaget.
 
Vinderne trækkes onsdag den 20. maj og får direkte besked. Medarbejdere hos Københavns Biblioteker må ikke deltage i konkurrencen.
 
 

Film til nedlukningen

Filmtitel: Arkitekten der blev væk
 
I anledning af disse bliv-hjemme-tider har christianshavner og filminstruktør Nils Vest gjort alvor af en lyst. På Nils Vest Film ligger en række dokumentarfilm, som du gratis kan streame.
 
En af de film du kan se er Arkitekten der blev væk om rokokoens mester Nicolai Eigtved. Han var som hofarkitekt kollega med den lige så talentfulde barokarkitekt Lauritz de Thurah (1704-59). Marmorbroen, Amalienborg-palæerne og Frederiksstaden hører til hans kendteste arbejder.
 
Nile Vest har lavet flere film om Christianshavn og Christiania. Der i blandt Christiania du har mit Hjerte fra 1991. Filmen viser en velfungerende lille landsby med børnehave, genbrugshal, beboerrådgivning, postkontor, lokalradio og smukke selvbyggede huse. Filmen kommer også ind på Christianias dramatiske historie i forhold til det omgivende samfund og kampen imod hårde stoffer.
 
 
 

#hjemmehosbibliotekaren

Gul bogforside med skyline, en edderkop og dens spin
 
Fra bibliotekets kælder er denne gang blevet til #hjemmehosbibliotekaren. Sådan må det være, når biblioteket og kælderen derunder er lukket land. I min private bogsamling står Københavns underverden af Anders B. Nørgaard udgivet i 1953 på forlaget Branner og Korch. Bogen findes i en nyere udgave på eReolen.
 
Social-Demokratens Weekend bragte 16. oktober 1953 en foromtale af bogen, hvor redaktør Anders B. Nørgaard fortæller om baggrunden for bogen, hvor han skriver om edderkopper, narkoproblemer, smugleri, valutatransaktioner og uopklarede mord.
 
I anmeldelsen De flossede - men især de halvflossede i Social-Demokraten (1. november 1953, s. 11) kunne københavnerne læse: "Det er ikke et glansbilledalbum fra Morten Korchs fantasi-Danmark, man her præsenteres for, men et stykke af virkelighedens Danmark. Det er et stykke alt for virkelig virkelighed - men alligevel en menneskelig bog. Der er hjerte i den - ikke alene forfatterens, men også de menneskevrags, som han beskriver."
Social-Demokraten 1. november 1953

eReolen: Edderkopsagen : Københavns underverden

Få mere inspiration til læsning under corona-nedlukningen via hashtagget #hjemmehosbibliotekaren på Instagram.
Her er noget for enhver smag.
Footer